Kokosowe batoniki - bounty
Domowy przepis na popularne batoniki
Czasem chcemy zaskoczyć swoich gości czymś nietuzinkowym. Mogą to być właśnie batoniki kokosowe. Z pewnością każdy doceni to, że nie zostały zakupione w sklepie, tylko przygotowane samemu. Są one bezglutenowe i bez laktozy, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowe. Pamiętajmy jednak, że słodycze i desery pozostają nadal słodyczami i warto dbać o ich rozsądne spożywanie.
Składniki na 12 sztuk batoników bounty:
- białko odzywka proteinowa 60 g dwie miarki
- mleko kokosowe 1 puszka
- miód 4 łyżki
- aromat waniliowy 1 łyżeczka
- olej kokosowy 50 g
- gorzka czekolada 100 g
- wiórki kokosowe 150 g
Wartość energetyczna jednej porcji: 207 kcal
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać wiórki kokosowe dodać mleko koksowe, ubite białka oraz miód. Olej kokosowy rozpuścić i również dodać do całej masy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Po wyjęciu uformować batony i polać czekoladą. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski