Kokosowy pudding chia
Małe ziarenka z kokosowym posmakiem
Te małe niepozorne nasionka chia, kryją w sobie wiele zdrowia
Są to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Można powiedzieć, że są takim odpowiednikiem naszych nasion lnu. Można je przemycać w wielu daniach. Przykładowo mogą to być właśnie puddingi, kleiki, warzywa, zupy, kremy czy pieczywo. Zawsze znajdzie się dla nich miejsce. Nasz pudding charakteryzuje się tym, że nie zawiera glutenu, laktozy i kazeiny. Może być spożywany przez szerokie grono odbiorców.
Składniki na 4 porcje kokosowego puddingu:
- Płatki owsiane 1/2 szklanki
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Nasiona chia 1,5 łyżki
- Wiórki kokosowe 1 łyżka
- Migdały 1 łyżka
- Orzechy włoskie 1 łyżka
- Miód 2 łyżki
- Rodzynki 1 łyżka
- Garść truskawek
Wartość energetyczna jednej porcji: 272 kcal
Sposób przygotowania puddingu:
Wszystkie składniki wymieszać razem. . Wstawić do lodówki. Przy podaniu udekorować świeżymi sezonowymi truskawkami.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi