Kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia

Małe ziarenka z kokosowym posmakiem

Te małe niepozorne nasionka chia, kryją w sobie wiele zdrowia

Są to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Można powiedzieć, że są takim odpowiednikiem naszych nasion lnu. Można je przemycać w wielu daniach. Przykładowo mogą to być właśnie puddingi, kleiki, warzywa, zupy, kremy czy pieczywo. Zawsze znajdzie się dla nich miejsce. Nasz pudding charakteryzuje się tym, że nie zawiera glutenu, laktozy i kazeiny. Może być spożywany przez szerokie grono odbiorców. 

Składniki na 4 porcje kokosowego puddingu:

  • Płatki owsiane 1/2 szklanki
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Nasiona chia 1,5 łyżki
  • Wiórki kokosowe 1 łyżka
  • Migdały 1 łyżka
  • Orzechy włoskie 1 łyżka
  • Miód  2 łyżki
  • Rodzynki 1 łyżka
  • Garść truskawek

Wartość energetyczna jednej porcji: 272 kcal

Sposób przygotowania puddingu:

Wszystkie składniki wymieszać razem. . Wstawić do lodówki. Przy podaniu udekorować świeżymi sezonowymi truskawkami. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi