Koktajl owocowo- warzywny
![Koktajl owocowo - warzywny](/assets-r/images/96343a1e7c82e5f681aee582da52571e5629c14f322286fe09714462b95779205cbcf658ac3b77ed8097fe80b941dd713ba512becc22fd78a56d0347ab1aaf00.jpg/1187927772_1531406888.jpg)
Duża dawka witamin i antyoksydantów
Zazwyczaj brokuł wyobrażamy sobie tylko w postaci różyczek serwowanych do obiadu i to często posypany również zasmażką z bułką tartą.
Zobacz, że nie musi to tak wyglądać. Warzywa można dodać również do koktajlu.W zasadzie przy doborze odpowiednich składników, ich smak nie będzie wyczuwalny. Stracą również swoją strukturę poprzez odpowiednie zblendowanie na gładki mus. Dodawanie surowych warzyw do koktajli sprawia, że obniża się cały indeks glikemiczny dania. Czyli wzrost glukozy po posiłku nie będzie wzrastał, i równie szybko opadał. W zawiązku z tym nie będziemy znowu za chwilę głodni.
Składniki na 2 porcje koktajlu:
- gruszka 1 sztuka
- pomarańcza 1 sztuka
- natka pietruszki 1 łyżka
- jarmuż kilka liści
- brokuł 2- 3 różyczki
- nasiona chia 1 łyżeczka
- miód 1 łyżeczka
- mleko roślinne 3/4 szklanki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 390 kcal
Sposób przygotowania koktajlu:
Pomarańczę i gruszkę obrać. Dodać do misy blendera. Wrzucić resztę produktów. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus.
Smacznego!
![Judyta Malagowska](/assets-r/images/dec5b071adbfa4146b52d49f50fc7fb2e87428c3cc80d5e6988f7ed7c21711f6c0454486f75509e5f6258f466f3d0f8e69d0d51b5d87481a2fc6d0a50a0e490c.jpg/institution_profile_20_1171331869_1562675860.jpg)
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski