Koktajl owocowo- warzywny

Koktajl owocowo - warzywny

Duża dawka witamin i antyoksydantów

Zazwyczaj brokuł wyobrażamy sobie tylko w postaci  różyczek serwowanych do obiadu i to często posypany również zasmażką z bułką tartą.

Zobacz, że nie musi to tak wyglądać. Warzywa można dodać również do koktajlu.W zasadzie przy doborze odpowiednich składników, ich smak nie będzie wyczuwalny. Stracą również swoją strukturę poprzez odpowiednie zblendowanie na gładki mus. Dodawanie surowych warzyw do koktajli sprawia, że obniża się cały indeks glikemiczny dania. Czyli wzrost glukozy po posiłku  nie będzie wzrastał,  i równie szybko opadał. W zawiązku z tym nie będziemy znowu za chwilę głodni. 

Składniki na 2 porcje koktajlu: 

  • gruszka 1 sztuka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • jarmuż kilka liści
  • brokuł 2- 3 różyczki
  • nasiona chia 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
  • mleko roślinne 3/4 szklanki 

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 390 kcal 

Sposób przygotowania koktajlu:

Pomarańczę i gruszkę obrać. Dodać do misy blendera. Wrzucić resztę produktów. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus. 

Smacznego!



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje