Koktajl z jarmużu, awokado i truskawek

Koktajl z jarmużu, awokado i truskawek

Zdrowie w jednym kubku

Jarmuż tak rzadko wykorzystywany w naszych kuchniach. A to duży błąd!

Jest to bogactwo witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim obfituje w błonnik, wapń, witaminę C, magnez, witaminę A oraz K. To tylko niewielka cześć tego co możemy z niego zaczerpnąć. Jeśli nie w daniach codziennych to polecamy przemycać go właśnie w koktajlach. Dzięki obecności jeszcze innych składników, jego smak nie będzie, aż tak wyczuwalny. 

Składniki na 2 porcje koktajlu:

  • jarmuż 1 garść
  • szpinak 1 garść
  • awokado 1 sztuka
  • truskawki 0,5 szklanki
  • banan 0,5 banana 
  • miód 2 łyżki 
  • jogurt naturalny  opakowanie 180 g

Wartość energetyczna jednej porcji: ok 300 kcal

Sposób przygotowania koktajlu:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus. 

Smacznego!



Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi