Koktajl z jarmużu, awokado i truskawek

Koktajl z jarmużu, awokado i truskawek

Zdrowie w jednym kubku

Jarmuż tak rzadko wykorzystywany w naszych kuchniach. A to duży błąd!

Jest to bogactwo witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim obfituje w błonnik, wapń, witaminę C, magnez, witaminę A oraz K. To tylko niewielka cześć tego co możemy z niego zaczerpnąć. Jeśli nie w daniach codziennych to polecamy przemycać go właśnie w koktajlach. Dzięki obecności jeszcze innych składników, jego smak nie będzie, aż tak wyczuwalny. 

Składniki na 2 porcje koktajlu:

  • jarmuż 1 garść
  • szpinak 1 garść
  • awokado 1 sztuka
  • truskawki 0,5 szklanki
  • banan 0,5 banana 
  • miód 2 łyżki 
  • jogurt naturalny  opakowanie 180 g

Wartość energetyczna jednej porcji: ok 300 kcal

Sposób przygotowania koktajlu:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus. 

Smacznego!



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje