Koktajl z jarmużu, awokado i truskawek
Zdrowie w jednym kubku
Jarmuż tak rzadko wykorzystywany w naszych kuchniach. A to duży błąd!
Jest to bogactwo witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim obfituje w błonnik, wapń, witaminę C, magnez, witaminę A oraz K. To tylko niewielka cześć tego co możemy z niego zaczerpnąć. Jeśli nie w daniach codziennych to polecamy przemycać go właśnie w koktajlach. Dzięki obecności jeszcze innych składników, jego smak nie będzie, aż tak wyczuwalny.
Składniki na 2 porcje koktajlu:
- jarmuż 1 garść
- szpinak 1 garść
- awokado 1 sztuka
- truskawki 0,5 szklanki
- banan 0,5 banana
- miód 2 łyżki
- jogurt naturalny opakowanie 180 g
Wartość energetyczna jednej porcji: ok 300 kcal
Sposób przygotowania koktajlu:
Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi