Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Kasza jaglana - wersja na słono
Wegetariański obiad, wegetariańska kolacja? Czemu nie! Aby urozmaicić Twoją dietę proponujemy te odżywcze kotleciki. W tym wydaniu kasza jaglana jest w wersji na słono. Do całego dania dodaj jakieś warzywo. My proponujemy brokuł. Aby całe danie nie było zbyt suche, przygotuj dodatkowo sos tzatziki. Wystarczy kilka łyżek jogurtu naturalnego czy też greckiego, wymieszać ze startym świeżym ogórkiem. Do całości dodać nieco soli, pieprzu, przeciśnięty czosnek jak lubisz to również koperek. I tak przygotowany sos doda jeszcze dodatkowego smaku do całego dania. Gotowe kotleciki idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie na drugi dzień. Do dzieła!
Składniki na około 9 sztuk kotletów:
- kasza jaglana przed ugotowaniem 1/3 szklanki
- jajka 4 sztuki
- natki pietruszki 3 łyżki
- pestki słonecznika 2 łyżki
- sól i pieprz
- masło klarowane 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej sztuki: 85 kcal
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować w 2/3 szklanki wody. Wystudzić, 3 jajka ugotować na twardo. Wystudzić, do kaszy dodać starte na drobnych oczkach jajka. Do całości dodać kolejno natkę pietruszki, surowe jajko, pieprz oraz sól. Polecamy dodanie świeżo mielonego pieprzu, który nada większego wyrazu całym kotletom. Wszystko dokładnie wymieszać, formować kotlety. Piec je na maśle klarowanym z każdej strony do zrumienienia. Podawać z brokułem i sosem tzatziki.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski