Kiedy przeanalizujemy skład, popularnych kremów orzechowych zauważymy, że jest tam wiele niepotrzebnych składników. Wartościowy krem i nie powinien mieć w 80% cukru czy też tłuszczu palmowego. Dlatego też pokazujemy Wam, jak można przyrządzić coś pysznego i wartościowego. Awokado i orzechy dodadzą do naszego musu nieco kwasów omega-3. Jako substancje słodzące użyliśmy banana, daktyle i nieco ksylitolu. Od dzisiaj taki krem orzechowy może stanowić nie tylko deser, ale i śniadanie.
Składniki na 4 porcje kremu:
- mleko sojowe pół szklanki
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- daktyle 4 sztuki
- orzechy włoskie 1 garść
- banan pół sztuki
- ksylitol 1 łyżeczka
- karob 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji:170 kcal
Sposób przygotowania:
Dojrzałe awokado i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera i dodać resztę składników. Całość zblednować do gładkiej masy.
Smacznego!