Krem orzechowo- daktylowy

Krem orzechowo- daktylowy

Zdrowa alternatywa popularnego kremu z naturalnych składników!

Kiedy przeanalizujemy skład, popularnych kremów orzechowych zauważymy, że jest tam wiele niepotrzebnych składników. Wartościowy krem i nie powinien mieć w 80% cukru czy też tłuszczu palmowego. Dlatego też pokazujemy Wam, jak można przyrządzić coś pysznego i wartościowego. Awokado i orzechy dodadzą do naszego musu nieco kwasów omega-3. Jako substancje słodzące użyliśmy banana, daktyle i nieco ksylitolu. Od dzisiaj taki krem orzechowy może stanowić nie tylko deser, ale i śniadanie.

Składniki na 4 porcje kremu:

  • mleko sojowe pół szklanki
  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • daktyle 4 sztuki
  • orzechy włoskie 1 garść
  • banan pół sztuki
  • ksylitol 1 łyżeczka
  • karob 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji:170 kcal

Sposób przygotowania:

Dojrzałe awokado i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera i dodać resztę składników. Całość zblednować do gładkiej masy.

Smacznego!





Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi