Krem orzechowo- daktylowy

Krem orzechowo- daktylowy

Zdrowa alternatywa popularnego kremu z naturalnych składników!

Kiedy przeanalizujemy skład, popularnych kremów orzechowych zauważymy, że jest tam wiele niepotrzebnych składników. Wartościowy krem i nie powinien mieć w 80% cukru czy też tłuszczu palmowego. Dlatego też pokazujemy Wam, jak można przyrządzić coś pysznego i wartościowego. Awokado i orzechy dodadzą do naszego musu nieco kwasów omega-3. Jako substancje słodzące użyliśmy banana, daktyle i nieco ksylitolu. Od dzisiaj taki krem orzechowy może stanowić nie tylko deser, ale i śniadanie.

Składniki na 4 porcje kremu:

  • mleko sojowe pół szklanki
  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • daktyle 4 sztuki
  • orzechy włoskie 1 garść
  • banan pół sztuki
  • ksylitol 1 łyżeczka
  • karob 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji:170 kcal

Sposób przygotowania:

Dojrzałe awokado i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera i dodać resztę składników. Całość zblednować do gładkiej masy.

Smacznego!





Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje