Krem pomidorowy z warzywami

Krem pomidorowy z warzywami

Zdrowy i smaczny krem zapewniający uczucie sytości

Krem z pomidorów to danie, które wyróżnia się wyśmienitym smakiem, jest lekkie, łatwostrawne. Ze względu na zawartość błonnika pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zupa polecana szczególnie osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym rożne dyscypliny sportowe.

Składniki na jedną porcję zupy krem:

  • Pietruszka, korzeń 1 sztuka 40 g 
  • Seler naciowy 1 plaster 40 g 
  • Pietruszka, liście 1 łyżeczka 5 g
  • Pomidor, suszony 1 łyżeczka 5 g 
  • Koncentrat pomidorowy, 30% 1 łyżeczka 10 g 
  • Przyprawa "Jarzynka" 1 łyżeczka 5 g 
  • Pieprz biały 1 szczypta 2 g 
  • Jogurt naturalny,2% tłuszczu 1 łyżka 
  • Pomidor 4 duże szt. 600 g 
  • Ziemniaki, średnio 1 sztuka 120 g
  • Chleb żytni 1 kromka 30 g - 72,90 kcal

Wartość energetyczna jednej porcji: 322 kcal

Sposób przygotowania:

Pietruszka, seler, marchewka, ziemniak- kroimy w drobne plastry. Zalewamy dwiema szklankami wody, doprawiamy jarzynką i gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Na patelni smażymy obrane pomidory (bądź jeśli się nadają ze skórką). Dodajemy łyżeczkę koncentratu. Przesmażone pomidory dodajemy do wywaru. Sól i pieprz do smaku. Chwila przyjemności z blenderem pozwoli uzyskać kremową konsystencję. Wlewamy krem do miseczki, na wierzch dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi