Krem pomidorowy z warzywami
Zdrowy i smaczny krem zapewniający uczucie sytości
Krem z pomidorów to danie, które wyróżnia się wyśmienitym smakiem, jest lekkie, łatwostrawne. Ze względu na zawartość błonnika pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zupa polecana szczególnie osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym rożne dyscypliny sportowe.
Składniki na jedną porcję zupy krem:
- Pietruszka, korzeń 1 sztuka 40 g
- Seler naciowy 1 plaster 40 g
- Pietruszka, liście 1 łyżeczka 5 g
- Pomidor, suszony 1 łyżeczka 5 g
- Koncentrat pomidorowy, 30% 1 łyżeczka 10 g
- Przyprawa "Jarzynka" 1 łyżeczka 5 g
- Pieprz biały 1 szczypta 2 g
- Jogurt naturalny,2% tłuszczu 1 łyżka
- Pomidor 4 duże szt. 600 g
- Ziemniaki, średnio 1 sztuka 120 g
- Chleb żytni 1 kromka 30 g - 72,90 kcal
Wartość energetyczna jednej porcji: 322 kcal
Sposób przygotowania:
Pietruszka, seler, marchewka, ziemniak- kroimy w drobne plastry. Zalewamy dwiema szklankami wody, doprawiamy jarzynką i gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Na patelni smażymy obrane pomidory (bądź jeśli się nadają ze skórką). Dodajemy łyżeczkę koncentratu. Przesmażone pomidory dodajemy do wywaru. Sól i pieprz do smaku. Chwila przyjemności z blenderem pozwoli uzyskać kremową konsystencję. Wlewamy krem do miseczki, na wierzch dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski