Brokuł to świetne warzywo, który w swoim składzie ma wiele prozdrowotnych antyoksydantów. Razem z innymi warzywami w tej zupie tworzy bombę witaminową. Taka forma zupy- krem pozwala na lepsze strawienie całego dania. Idealnie sprawdza się u osób z problemami z przełykaniem, pogorszonym trawieniem . Może być również wykorzystywana jako danie dla dziecka. Wtedy jednak rozważ zmniejszenie ilości czosnku czy cebuli. Wszystko zależy od preferencji smakowych czy tez występujących alergii. Taka zupa sprawdzi się idealnie na kolację, a nawet jako pożywne śniadanie. Możesz wtedy dodać , na przykład ugotowaną cieciorkę. Zupa będzie o wiele bardziej energetyczna i sycąca, w sam raz na chłodniejsze dni.
Składniki na 2 porcje zupy:
- marchew 2 średnie sztuki
- seler 1/4 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- brokuł 0,5 sztuki
- cebula 0,5 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- masło klarowane 1 łyżeczka
- jogurt grecki 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 135 kcal
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i podzielić na kawałki. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć pokrojone na kawałki warzywa, oprócz brokułu. Lekko je podpiec i zalać je około 4 szklankami cieplej wody. Całość gotować, do momentu gdy warzywa będą na pół miękkie. Następnie dodać brokuł i gotować całość do miękkości,. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Po ugotowaniu całość odstawić do częściowego wystygnięcia. Następnie całość zmiksować, przełożyć na miseczki polać jogurtem greckim.
Smacznego!