Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Krem z brokułów

Krem z brokułów



Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Mamy sposób na lekkie danie, które jemy z przyjemnością

Brokuł to świetne warzywo, który w swoim składzie ma wiele prozdrowotnych antyoksydantów. Razem z innymi warzywami w tej zupie tworzy bombę witaminową. Taka forma zupy- krem pozwala na lepsze strawienie całego dania. Idealnie sprawdza się u osób z problemami z przełykaniem, pogorszonym trawieniem . Może być również wykorzystywana jako danie dla dziecka. Wtedy jednak rozważ zmniejszenie ilości czosnku czy cebuli. Wszystko zależy od preferencji smakowych czy tez występujących alergii. Taka zupa sprawdzi się idealnie na kolację, a nawet jako pożywne śniadanie. Możesz wtedy dodać , na przykład ugotowaną cieciorkę. Zupa będzie o wiele bardziej energetyczna i sycąca, w sam raz na chłodniejsze dni.  

Składniki na 2 porcje zupy:

  • marchew 2 średnie sztuki
  • seler 1/4 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • brokuł  0,5 sztuki
  • cebula  0,5 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • masło klarowane 1 łyżeczka
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • sól, pieprz  do smaku

Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 135 kcal

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i podzielić na kawałki. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć pokrojone na kawałki warzywa, oprócz brokułu. Lekko je podpiec i zalać je około 4 szklankami cieplej wody. Całość gotować, do momentu gdy warzywa będą na pół miękkie. Następnie dodać brokuł i gotować całość do miękkości,. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Po ugotowaniu całość odstawić do częściowego wystygnięcia. Następnie całość zmiksować, przełożyć na miseczki polać jogurtem greckim.

Smacznego! 


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:

Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek