OD SMACZNYCH I ZDROWYCH PRZEPISÓW po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

PRZEPISY - SMACZNIE I ZDROWO
Dynia krem

Krem z dyni

Niezwykły smak jesieni

Dynia jesienią nie ma sobie równych, jest poza konkurencją

Możemy ja przyrządzać na wiele sposobów. Występuje pod postacią zup kremów, sałatek, a nawet frytek. Przedstawiamy klasyczny, prosty i szybki w przygotowaniu wariant zupy kremu z dyni.

Składniki  na około 4 porcje zupy z dyni:

  • dynia 1 kg (nieobrana)
  • bulion warzywny 1,5 l
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło klarowane lub ghee 1 łyżka
  • przyprawy: sól,pieprz,curry,papryka
  • ziemniak 1 sztuka
  • czosnek dwa ząbki
  • marchewka 1 sztuka
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • jogurt 1 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 180 kcal 

Sposób przygotowania:

Dynię, marchewkę i ziemniaka obieramy a następnie kroimy. Posiekany czosnek i pokrojona cebulę na wcześniej rozgrzanym maśle podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy warzywa, ziemniaka , przyprawy i wszystko razem pod przykryciem dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie - ok. 10 minut. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Studzimy, dodajemy imbir i wszystko blendujemy na gładką masę.

Smacznego!



Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
POLECANE PRZEPISY
Pączki dietetyczne na tłusty czwartek
Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku
Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami
Danie z funkcjami prozdrowotnymi