OD SMACZNYCH I ZDROWYCH PRZEPISÓW po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

PRZEPISY - SMACZNIE I ZDROWO
Dynia krem

Krem z dyni

Niezwykły smak jesieni

Dynia jesienią nie ma sobie równych, jest poza konkurencją.

Możemy ja przyrządzać na wiele sposobów. Występuje  pod postacią zup kremów, sałatek ,a nawet frytek. Przedstawiamy klasyczny ,prosty i szybki w przygotowaniu wariant  zupy kremu z dyni.

Składniki  na około 4 porcje zupy z dyni:

  • dynia 1 kg (nieobrana)
  • bulion warzywny 1,5 l
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło klarowane lub ghee 1 łyżka
  • przyprawy: sól,pieprz,curry,papryka
  • ziemniak 1 sztuka
  • czosnek dwa ząbki
  • marchewka 1 sztuka
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • jogurt 1 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 180 kcal 

Sposób przygotowania:

Dynię, marchewkę i ziemniaka obieramy a następnie kroimy. Posiekany czosnek i pokrojona cebulę na wcześniej rozgrzanym maśle podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy warzywa, ziemniaka , przyprawy i wszystko razem pod przykryciem dusimy  do momentu aż warzywa będą miękkie ok.10 minut. Do garnka wlewamy bulion ,dodajemy wszystkie składniki uprzednio zmieszane i podsmażone-gotujemy na małym ogniu ok.15 minut. Studzimy, dodajemy imbir i wszystko blendujemy na gładką masę.

Smacznego!



Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
POLECANE PRZEPISY
Pączki dietetyczne na tłusty czwartek
Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku
Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami
Danie z funkcjami prozdrowotnymi