Krem z dyni

Dynia krem

Niezwykły smak jesieni

Dynia jesienią nie ma sobie równych, jest poza konkurencją

Możemy ja przyrządzać na wiele sposobów. Występuje pod postacią zup kremów, sałatek, a nawet frytek. Przedstawiamy klasyczny, prosty i szybki w przygotowaniu wariant zupy kremu z dyni.

Składniki  na około 4 porcje zupy z dyni:

  • dynia 1 kg (nieobrana)
  • bulion warzywny 1,5 l
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło klarowane lub ghee 1 łyżka
  • przyprawy: sól,pieprz,curry,papryka
  • ziemniak 1 sztuka
  • czosnek dwa ząbki
  • marchewka 1 sztuka
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • jogurt 1 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 180 kcal 

Sposób przygotowania:

Dynię, marchewkę i ziemniaka obieramy a następnie kroimy. Posiekany czosnek i pokrojona cebulę na wcześniej rozgrzanym maśle podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy warzywa, ziemniaka , przyprawy i wszystko razem pod przykryciem dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie - ok. 10 minut. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Studzimy, dodajemy imbir i wszystko blendujemy na gładką masę.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje