Krem z dyni

Dynia krem

Niezwykły smak jesieni

Dynia jesienią nie ma sobie równych, jest poza konkurencją

Możemy ja przyrządzać na wiele sposobów. Występuje pod postacią zup kremów, sałatek, a nawet frytek. Przedstawiamy klasyczny, prosty i szybki w przygotowaniu wariant zupy kremu z dyni.

Składniki  na około 4 porcje zupy z dyni:

  • dynia 1 kg (nieobrana)
  • bulion warzywny 1,5 l
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło klarowane lub ghee 1 łyżka
  • przyprawy: sól,pieprz,curry,papryka
  • ziemniak 1 sztuka
  • czosnek dwa ząbki
  • marchewka 1 sztuka
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • jogurt 1 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 180 kcal 

Sposób przygotowania:

Dynię, marchewkę i ziemniaka obieramy a następnie kroimy. Posiekany czosnek i pokrojona cebulę na wcześniej rozgrzanym maśle podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy warzywa, ziemniaka , przyprawy i wszystko razem pod przykryciem dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie - ok. 10 minut. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Studzimy, dodajemy imbir i wszystko blendujemy na gładką masę.

Smacznego!



Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi