Krewetki z grilla z ryżem
Wykwintne, smaczne danie ,które łatwo i szybko przyrządzimy
Najpopularniejsze skorupiaki, które kupimy prawie we wszystkich marketach to krewetki. Cenimy je nie tylko za wyrafinowany smak, ale również za wartości odżywcze. Polecamy te danie osobom będącym na diecie, ponieważ jest niskokaloryczne, jedna krewetka to tylko ok. 5 -7 kcal. Krewetki są źródłem pełnowartościowego białka, jak również zawierają przeciwutleniacze, cenne witaminy i minerały. Znajdziemy tu najwięcej witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego.Krewetki bogate są w minerały takie jak :selen, magnez, potas i jod.
Składniki na jedną porcję krewetek:
- Jabłko 1 sztuka 150 g
- Ryż brązowy 0,5 woreczka 50 g
- Bazylia suszona 1 łyżeczka 3 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 5 g
- Imbir mielony 0,5 łyżeczki 1 g
- Krewetka surowa 5 sztuk 60 g
- Sałata 3 liście 30 g
- Czosnek 1 ząbek 5 g
- Pomidor 1 sztuka 120 g
- Sok cytrynowy 1 łyżeczka 5 g
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka 3 g
Wartość energetyczna jednej porcji: 380 kcal
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od mycia krewetek. Następnym krokiem będzie przygotowanie zalewy skradającej się z oliwy, soku z cytryny oraz imbiru. Krewetki zanurzamy w zalewie i wkładamy do lodówki na około 2h. Po około godzinie przystępujemy do pracy tzn. gotujemy brązowy ryż .W międzyczasie rwiemy sałatę na cząstki oraz dodajemy drobno pokrojone pomidorka, całość mieszamy z odrobina oliwy z oliwek oraz łyżeczką bazylii. Krewetki układamy na ruszcie grillowym i pieczemy około 40 min.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski