Kuleczki jaglane o smaku migdałowym

Kuleczki jaglane o smaku migdałowym

Prosty, bezglutenowy przepis bez pieczenia

Kasza jaglana to skarbnica wielu składników odżywczych. Są to przede wszystkim magnez, wapń, witaminy z grupy B, jak i potas. Szkoda nie wykorzystać takiego produktu do innych dań, nie tylko tych na słono. Od teraz możesz przygotowywać z niej również słodkości. Ugotowana kasza plus kilka trafionych, przesłodkich produktów gwarantuje duże doznania smakowe. Nie musisz nic piec, wystarczy pomieszanie składników, zlepienie i obtoczenie pralinek. 

Składniki na około 10 porcji kuleczek:

  • kasza jaglana 1/2 szklanki 
  • mleko roślinne 1 szklanka
  • syrop daktylowy  3 łyżki
  • płatki migdałowe 1/2 szklanki
  • masło orzechowe  1 łyżka
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Wartość energetyczna jednej porcji: 100 kcal

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną należy przepłukać i wsypać do garnka. Zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia mleka. Kasza powinna być miękka i gęsta. Do kaszy dodać syrop daktylowy, wsypać płatki migdałów i masło orzechowe. Całość należy dokładnie wymieszać i formować kulki. Wielkość jest dowolna wszystko według własnych preferencji. Przygotowane kulki należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Obtoczone kulki wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie są od razu gotowe do spożycia. Najlepiej przechowywać w lodówce. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi