Kuleczki jaglane o smaku migdałowym

Prosty, bezglutenowy przepis bez pieczenia
Kasza jaglana to skarbnica wielu składników odżywczych. Są to przede wszystkim magnez, wapń, witaminy z grupy B, jak i potas. Szkoda nie wykorzystać takiego produktu do innych dań, nie tylko tych na słono. Od teraz możesz przygotowywać z niej również słodkości. Ugotowana kasza plus kilka trafionych, przesłodkich produktów gwarantuje duże doznania smakowe. Nie musisz nic piec, wystarczy pomieszanie składników, zlepienie i obtoczenie pralinek.
Składniki na około 10 porcji kuleczek:
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- mleko roślinne 1 szklanka
- syrop daktylowy 3 łyżki
- płatki migdałowe 1/2 szklanki
- masło orzechowe 1 łyżka
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Wartość energetyczna jednej porcji: 100 kcal
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy przepłukać i wsypać do garnka. Zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia mleka. Kasza powinna być miękka i gęsta. Do kaszy dodać syrop daktylowy, wsypać płatki migdałów i masło orzechowe. Całość należy dokładnie wymieszać i formować kulki. Wielkość jest dowolna wszystko według własnych preferencji. Przygotowane kulki należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Obtoczone kulki wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie są od razu gotowe do spożycia. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski