Kasza jaglane jest bogata w witaminy i składników mineralne. Bardzo popularna w środowisku osób, które dbają o zdrowy styl życia i zależy im na utrzymaniu szczupłej sylwetki.Mięso z piersi kurczaka jest źródłem pełnowartościowego białka ,co stanowi uzupełnienie dla tej smacznej potrawy.
Składniki na jedną porcję:
- Papryka czerwona 0,5 sztuki 115g
- Pieczarka uprawna, świeża 3 sztuki 60g
- Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka 5g
- Kasza jaglana 4 łyżki 40g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 1 porcja 100g
- Sezam, nasiona - 1 łyżeczka 5g
Wartość energetyczna jedne j porcji:354 kcal
Sposób przygotowania:
Mięso, warzywa i grzyby starannie myjemy. Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z olejem i sezamem. Po kąpieli w dodatkach, mięsko wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu odparowania wszystkich płynów.
W międzyczasie kroimy paprykę i pieczarki w większe kawałki (w naszym przypadku 2-3 centymetry - skurczą się nieco podczas duszenia). Gdy mięso będzie gotowe (nam zajęło to około 5 minut) zalewamy je wodą i dodajemy paprykę, pieczarki i kaszę jaglaną.
Zwróć proszę uwagę na brak przypraw w przepisie. Nie oznacza on zakazu ich używania :) Przygotowując nasze danie wzbogaciliśmy smak odrobiną soli.
Całość dusimy pod przykryciem do momentu gdy kasza osiągnie stan wskazujący na możliwość spożycia, innymi słowy spęcznieje. Na tym etapie danie będzie pozbawione nadmiaru wody i gotowe do podania.
Smacznego!