Letni sernik z owocami

Letni sernik z owocami

Sezonowe owoce w deserowej wersji

Sezonowe owoce można wykorzystać na różne sposoby. Czy to do świeżego koktajlu, owsianki lub same

My wykorzystujemy je również do pieczenia pysznych ciast. Do wiosennej i letniej aury idealnie będzie pasować sernik. Takie ciasto dzięki sporej zwartości białka, zapewni nam sytość. Pamiętaj cukier wymieniaj na lepsze alternatywy, u nas będzie to ksylitol. W przepisie znajduje się również wegańska wersja żelatyny - agar. Jeśli jednak nie posiadasz jej w swoich zapasach, śmiało możesz wykorzystać tę pierwszą. 

Składniki na 15 porcji sernika:

  • Ser twarogowy półtłusty 1 kg
  • Budyń bez cukru 1 opakowanie
  • Ksylitol 1/2 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana 3 łyżki
  • Jajka 5 sztuk
  • Truskawki 0,5 kg
  • Agar 2 łyżki
  • Gorąca woda 1/2 szklanki
  • Borówki  200 g
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: 160 kcal

Sposób przygotowania sernika:

Jajka ubić z ksylitolem, następnie dodać budyń oraz skrobię ziemniaczaną. Dodać twaróg i razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na pianę białka .  Piec przez 40 minut  w 180 stopniach. Agar rozpuścić w wodzie. Dodać go do miksowanych truskawek. Schłodzić  całość do lekkiego stężenia. Kiedy wszystko lekko stężeje wylać na schłodzony sernik oraz ozdobić borówkami i wiórkami kokosowymi. 

Smacznego! 


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi