Letni sernik z owocami

Sezonowe owoce w deserowej wersji
Sezonowe owoce można wykorzystać na różne sposoby. Czy to do świeżego koktajlu, owsianki lub same
My wykorzystujemy je również do pieczenia pysznych ciast. Do wiosennej i letniej aury idealnie będzie pasować sernik. Takie ciasto dzięki sporej zwartości białka, zapewni nam sytość. Pamiętaj cukier wymieniaj na lepsze alternatywy, u nas będzie to ksylitol. W przepisie znajduje się również wegańska wersja żelatyny - agar. Jeśli jednak nie posiadasz jej w swoich zapasach, śmiało możesz wykorzystać tę pierwszą.
Składniki na 15 porcji sernika:
- Ser twarogowy półtłusty 1 kg
- Budyń bez cukru 1 opakowanie
- Ksylitol 1/2 szklanki
- Skrobia ziemniaczana 3 łyżki
- Jajka 5 sztuk
- Truskawki 0,5 kg
- Agar 2 łyżki
- Gorąca woda 1/2 szklanki
- Borówki 200 g
- Wiórki kokosowe 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 160 kcal
Sposób przygotowania sernika:
Jajka ubić z ksylitolem, następnie dodać budyń oraz skrobię ziemniaczaną. Dodać twaróg i razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na pianę białka . Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Agar rozpuścić w wodzie. Dodać go do miksowanych truskawek. Schłodzić całość do lekkiego stężenia. Kiedy wszystko lekko stężeje wylać na schłodzony sernik oraz ozdobić borówkami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski