Lody bananowe
Dietetyczne ochłodzenie
Lody dla ochłody, przydają się w niejeden upalny i słoneczny dzień lata, a czasem nawet i wiosny
Nasza propozycja tego deseru nie zawiera sztucznych dodatków, aromatów czy cukru. Całość jest bogato odżywcza. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Czyli może stanowić nawet pełnoprawny posiłek w formie przekąski. Dzięki węglowodanom prostym, które znajdują się w bananach i syropie daktylowym oraz odżywcze proteinowej, mogą być spożywane po treningu. Tyle zalet, że nie pozostaje nic innego jak przygotować ten deser według naszej receptury. Smacznego!!
Składniki na 6 porcji lodów:
- banan 2 sztuki
- mleko roślinne 250 ml
- mleko kokosowe 250 ml
- skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
- bananowa odżywka białkowa 30 g
- syrop daktylowy 6 łyżek
- orzechy włoskie 2 garście
Wartość energetyczna jednej porcji: 239 kcal
Sposób przygotowania lodów:
Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do naczynia blendera. Wszystko dokładnie zblendować. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do masy po zblendowaniu. Dokładnie wymieszać, przełożyć do pudełka i zamrozić. Można jeść same lub z dodatkiem świeżych owoców.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski