Lody bananowe

dietetyczne lody

Dietetyczne ochłodzenie

Lody dla ochłody, przydają się w niejeden upalny i słoneczny dzień lata, a czasem nawet i wiosny

Nasza propozycja tego deseru nie zawiera sztucznych dodatków, aromatów czy cukru. Całość jest bogato odżywcza. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Czyli może stanowić nawet pełnoprawny posiłek w formie przekąski. Dzięki węglowodanom prostym, które znajdują się w bananach i syropie daktylowym oraz odżywcze proteinowej, mogą być spożywane po treningu. Tyle zalet, że nie pozostaje nic innego jak przygotować ten deser według naszej receptury. Smacznego!! 

Składniki na 6 porcji lodów:

  • banan 2 sztuki
  • mleko roślinne 250 ml
  • mleko kokosowe 250 ml
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka 
  • bananowa odżywka białkowa 30 g
  • syrop daktylowy 6 łyżek
  • orzechy włoskie  2 garście

Wartość energetyczna jednej porcji: 239 kcal

Sposób przygotowania lodów:

Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do naczynia blendera. Wszystko dokładnie zblendować. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do masy po zblendowaniu. Dokładnie wymieszać, przełożyć do pudełka i zamrozić. Można jeść same lub z  dodatkiem świeżych owoców. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi