Lody bananowe

dietetyczne lody

Dietetyczne ochłodzenie

Lody dla ochłody, przydają się w niejeden upalny i słoneczny dzień lata, a czasem nawet i wiosny

Nasza propozycja tego deseru nie zawiera sztucznych dodatków, aromatów czy cukru. Całość jest bogato odżywcza. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Czyli może stanowić nawet pełnoprawny posiłek w formie przekąski. Dzięki węglowodanom prostym, które znajdują się w bananach i syropie daktylowym oraz odżywcze proteinowej, mogą być spożywane po treningu. Tyle zalet, że nie pozostaje nic innego jak przygotować ten deser według naszej receptury. Smacznego!! 

Składniki na 6 porcji lodów:

  • banan 2 sztuki
  • mleko roślinne 250 ml
  • mleko kokosowe 250 ml
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka 
  • bananowa odżywka białkowa 30 g
  • syrop daktylowy 6 łyżek
  • orzechy włoskie  2 garście

Wartość energetyczna jednej porcji: 239 kcal

Sposób przygotowania lodów:

Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do naczynia blendera. Wszystko dokładnie zblendować. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do masy po zblendowaniu. Dokładnie wymieszać, przełożyć do pudełka i zamrozić. Można jeść same lub z  dodatkiem świeżych owoców. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje