Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą

Smaczna potrawa bogata w składniki odżywcze i witaminy

 Proponowany posiłek stanowi nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. 

Składniki na jedną porcję dania z łososiem:

  • Szpinak 0,25 szklanki 55g  
  • Ser mozzarella 1 plaster 20g 
  • Kasza jaglana 3 łyżki 35g 
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 1 łyżka 20g 
  • Czosnek 1 ząbek 5g 
  • Łosoś świeży 0,5 porcji 100g  

Wartość energetyczna jednej porcji: 410 kcal

Sposób przygotowania:

Na wstępie sugestia. Jeśli obawiacie się dużej ilości wody w rybie proponujemy natrzeć ją godzinę wcześniej grubą solą, która odciągnie nadmiar życiodajnego płynu. Po odwodnieniu sól możemy zetrzeć ręcznikiem kuchennym.Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Zacznij od piekarnika. U nas 180 stopni z dolnymi i górnymi grzałkami. Szpinak należy wymieszać z jogurtem naturalnym i rozgniecionym czosnkiem. Dla ambitnych sugestia obcięcia ogonków od liści. Rybę doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawami, które lubimy bądź uważamy za niezbędne dla tak szlachetnego mięsa. Do pieczenia wykorzystaliśmy przykrywę naczynia żaroodpornego (nasza ważyła 500 g). Po dnie naczynia rozsypaliśmy szczyptę soli i pieprzu. Rybę ułożyliśmy skórą do dna. Na jej wierzchu wylądował szpinak zmieszany z jogurtem naturalnym i czosnkiem, które z kolei znalazły przykrycie w plastrach mozzarelli. Piekarnik rozgrzał się w trakcie przygotowań. Czas pieczenia 15-20 minut. Po rozpoczęciu pieczenia rozpocznij proces gotowania kaszy jaglanej. Oba elementy potrawy powinny być gotowe  w tym samym momencie. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi