Proponowany posiłek stanowi nieocenione źródło witamin i składników mineralnych.
Składniki na jedną porcję dania z łososiem:
- Szpinak 0,25 szklanki 55g
- Ser mozzarella 1 plaster 20g
- Kasza jaglana 3 łyżki 35g
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 1 łyżka 20g
- Czosnek 1 ząbek 5g
- Łosoś świeży 0,5 porcji 100g
Wartość energetyczna jednej porcji: 410 kcal
Sposób przygotowania:
Na wstępie sugestia. Jeśli obawiacie się dużej ilości wody w rybie proponujemy natrzeć ją godzinę wcześniej grubą solą, która odciągnie nadmiar życiodajnego płynu. Po odwodnieniu sól możemy zetrzeć ręcznikiem kuchennym.Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Zacznij od piekarnika. U nas 180 stopni z dolnymi i górnymi grzałkami. Szpinak należy wymieszać z jogurtem naturalnym i rozgniecionym czosnkiem. Dla ambitnych sugestia obcięcia ogonków od liści. Rybę doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawami, które lubimy bądź uważamy za niezbędne dla tak szlachetnego mięsa. Do pieczenia wykorzystaliśmy przykrywę naczynia żaroodpornego (nasza ważyła 500 g). Po dnie naczynia rozsypaliśmy szczyptę soli i pieprzu. Rybę ułożyliśmy skórą do dna. Na jej wierzchu wylądował szpinak zmieszany z jogurtem naturalnym i czosnkiem, które z kolei znalazły przykrycie w plastrach mozzarelli. Piekarnik rozgrzał się w trakcie przygotowań. Czas pieczenia 15-20 minut. Po rozpoczęciu pieczenia rozpocznij proces gotowania kaszy jaglanej. Oba elementy potrawy powinny być gotowe w tym samym momencie.
Smacznego!