Makaron razowy z bazyliowym pesto

Makaron razowy z bazyliowym pesto

Idealny obiad jak i przekąska, którą możemy zabrać do pracy

Niesamowicie szybkie i sycące danie. Idealnie sprawdzi się w roli dania obiadowego jak i przekąski w pracy. Obecność oliwy, bazylii i pomidora, sprawiają, że danie to jest pełne witamin i antyoksydantów. Dlatego też polecane jest szczególnie osobom z problemami skórnymi, jak również osobom z chorobami układu krążenia

Składniki na jedną porcję makaronu:

Wartość energetyczna jednej porcji: 460 kcal

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Liście bazylii zmiksować z oliwą i czosnkiem. Liście dodawać stopniowo, tak aby całe pesto nie okazało się za gęste. Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym pesto, dodać pomidorki i całość wymieszać. Posypać startym parmezanem.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi