Makaron razowy z bazyliowym pesto
Idealny obiad jak i przekąska, którą możemy zabrać do pracy
Niesamowicie szybkie i sycące danie. Idealnie sprawdzi się w roli dania obiadowego jak i przekąski w pracy. Obecność oliwy, bazylii i pomidora, sprawiają, że danie to jest pełne witamin i antyoksydantów. Dlatego też polecane jest szczególnie osobom z problemami skórnymi, jak również osobom z chorobami układu krążenia
Składniki na jedną porcję makaronu:
- makaron razowy 4 łyżki
- liście bazylii
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- czosnek 1 mały ząbek
- pomidorki koktajlowe 5 sztuk
- parmezan 1 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 460 kcal
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Liście bazylii zmiksować z oliwą i czosnkiem. Liście dodawać stopniowo, tak aby całe pesto nie okazało się za gęste. Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym pesto, dodać pomidorki i całość wymieszać. Posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski