Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Idealny posiłek dla osób aktywnych i sportowców
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą to bardzo proste w przygotowaniu danie. Miks składników gwarantuje bardzo dobry smak. Danie popularne w naszych jadłospisach ze względu na dobrze zbilansowany skład .
Składniki na jedną porcję potrawy z makaronem:
- Sól biała 1 szczypta 2 g
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka 5 g
- Kukurydza,konserwowa 2 łyżki 30 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka 10 g
- Jogurt naturalny,2% tłuszczu 0,6 kubka 100 g
- Tuńczyk w wodzie 1 porcja 50 g
- Cebula 1 mała szt. 50 g
- Pieprz czarny 1 szczypta 2 g
- Makaron z mąki razowej, produkt przed obróbką 1 porcja 50 g
Wartość energetyczna jednej porcji:422 kcal
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę po czym należy ją zeszklić na oliwie. Następnie na patelnię wędrują tuńczyk i kukurydza. Całość smażymy przez 1-2 minuty po czym mieszamy z makaronem i jogurtem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do uzyskania pożądanego smaku.
Smacznego !

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi