Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Pyszny obiad w 20 minut

Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na obiad, możesz się posiłkować właśnie tym przepisem. Jego wykonanie zajmie ci około 20 minut. Najdłuższą część stanowi jedynie ugotowanie makaronu. Polecamy wykorzystanie makaronu z pełnego ziarna, który będzie zawierał więcej błonnika i witamin z grupy B. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj świeży szpinak. Jego smak jest o wiele lepszy niż mrożonego. Ponadto prezentuje się o wiele lepiej na talerzu niż ten rozdrobniony mrożony. W czasie przygotowywania dania nie dodawaj za dużo soli. Użyj jej do gotowania makaronu i nie dodawaj już do szpinakowego sosu. Odpowiednią słoność daniu nada ser feta. 

Składniki na jedną porcję makaronu:

  • pełnoziarnisty makaron penne 1 szklanka
  • świeży szpinak  4 garście 
  • sera feta 12%  50 g 
  • mięso z piersi z kurczaka  100 g
  • czosnek  2 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pieprz do smaku

Wartość energetyczna jednej porcji: 602 kcal

Sposób przygotowania: 

Makaron ugotować. Może być aldente. Czosnek posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni i podpiec czosnek. Kurczaka umyć i pokroić na kawałki. Dodać do podpieczonego czosnku. Całość dusić. Następnie dodać umyte liście szpinaku. Patelnię przykryć i pozwolić, aby szpinak zmniejszył swoją objętość. Zdjąć pokrywkę, całość przemieszać i dodać pokruszony ser feta. Zawartość patelni mieszać przez chwilę, aby ser nieco się rozpuścił. Dodać do smaku świeżo mielony pieprz. Gdy sos będzie gotowy, dodać odcedzony i ugotowany makaron. Wymieszać  wszystko na patelni i wyłożyć na talerze. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi