Niskokaloryczny sernik

sernik niskokaloryczny

Lekkie i puszyste ciacho

Tradycyjny sernik składa się zazwyczaj z jakiejś podstawy, którą stanowi kruche ciasto. U nas pomijamy ten etap. Przygotowujemy od razu masę serową. Wykorzystaj twaróg chudy, aby zmniejszyć kaloryczność całego ciasta. Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu lub innego słodzika. Jeśli zdecydujesz się na stewię zwróć uwagę na skład całego produktu. Często do stewii dodawane są inne cukry. I wtedy finalnie w danym produkcie stewii jest zaledwie kilkanaście procent. Gdy będziesz wybierać olej kokosowy, to polecamy wybrać ten nierafinowany. Będzie charakteryzował się on nieco kokosowym zapachem. 

Składniki na 15 porcji sernika: 

  • jajka  6 sztuk
  • chudy twaróg 1 kg
  • ksylitol  1/2 szklanki
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana  1/2 szklanki

Wartość energetyczna jednej porcji: 185 kcal 

Sposób przygotowania:

Ser zmielić trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, a żółtka z ksylitolem. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do tego olej kokosowy, następnie twaróg i na końcu ubite wcześniej białka. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!








Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi