Omlet z warzywami i szynką
Szybki posiłek bogaty w wartości odżywcze
Omlet jako źródło pełnowartościowego białka i węglowodanów złożonych, to recepta na długie uczucie sytości. Dzięki takiemu daniu, nie będziemy mieć ochoty na sięgnięcie po dodatkową przekąskę przed zjedzeniem kolejnego posiłku. Przepis ten wykorzystasz jako danie śniadaniowe jak i wieczorną kolację.
Składniki na jedną porcję omleta:
- jajo kurze 2 sztuki
- białko jaja kurzego 1 sztuka
- płatki owsiane 2 łyżki
- pomidor 1 sztuka
- szynka 2 plastry
- papryka 0,25 sztuki
- masło klarowane 1 łyżeczka
- szczypiorek 1 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 375 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki namoczyć w gorącej wodzie, aby nieco zmiękły, a następnie odsączyć. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne. Pokroić paprykę, szynkę i pomidora. Jajka rozkłócić i wymieszać z pokrojonymi wcześniej warzywami i płatkami. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Całość upiec na patelni. Po upieczeniu posypać lekko szczypiorkiem.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski