Owsianka z pieca

Owsianka z pieca

Owsianka w wersji zapiekanej

Pieczona owsianka to posiłek bardzo uniwersalny. Przygotowujemy go bardzo szybko i możemy rozkoszować się jego wspaniałym smakiem.Polecany na śniadanie ,drugie śniadanie, jak również na przekąskę. Owsiankę można z powodzeniem modyfikować na wiele sposobów np: podmieniając owoce. 

Składniki na cztery porcje owsianki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  •  2-3 łyżki miodu
  • 30 g posiekanych orzechów
  • dowolne owoce (truskawki,
    maliny, borówki, brzoskwinie,
    banany, czereśnie, wiśnie)

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.350 kcal 

Sposób przygotowania owsianki:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość odstawić na 30 minut, następnie przelać masę do foremki. Najlepiej użyć do tego modelu silikonowego, dzięki któremu owsianka będzie łatwo odchodzić od formy. Całość piec 30-35 minut w 180 stopniach. Na wierzchu ułożyć owoce.

 

 

 



Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje