Owsianka z pieca

Owsianka z pieca

Owsianka w wersji zapiekanej

Pieczona owsianka to posiłek bardzo uniwersalny. Przygotowujemy go bardzo szybko i możemy rozkoszować się jego wspaniałym smakiem.Polecany na śniadanie ,drugie śniadanie, jak również na przekąskę. Owsiankę można z powodzeniem modyfikować na wiele sposobów np: podmieniając owoce. 

Składniki na cztery porcje owsianki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  •  2-3 łyżki miodu
  • 30 g posiekanych orzechów
  • dowolne owoce (truskawki,
    maliny, borówki, brzoskwinie,
    banany, czereśnie, wiśnie)

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.350 kcal 

Sposób przygotowania owsianki:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość odstawić na 30 minut, następnie przelać masę do foremki. Najlepiej użyć do tego modelu silikonowego, dzięki któremu owsianka będzie łatwo odchodzić od formy. Całość piec 30-35 minut w 180 stopniach. Na wierzchu ułożyć owoce.

 

 

 



Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi