Tłusty czwartek może okazać się dla osób będących na diecie nie lada wyzwaniem. Jak powstrzymać się od tego, aby nie przekąsić pysznego, okrągłego pączka? Jednym z rozwiązań może być wykorzystanie naszego przepisu na ich lżejszą wersję. Ich skład jest o niebo lepszy od tych, które kupujemy w sklepie. Ponadto nie zawierają glutenu, czyli są bezpieczne dla chorych na celiakię. Jednak należy pamiętać, aby użyć wtedy bezglutenowego proszku do pieczenia. Pączki zazwyczaj pieczone są na głębokim tłuszczu. Nasza wersja jest o wiele lżejsza, wystarczy blaszka, papier do pieczenia i piekarnik. Kształt wypieków jest w zasadzie dowolny, możesz wykonać tradycyjne małe pączki lub donaty. W tym wypadku jest pełna dowolność. Zapewniamy, że naszymi pączkami nie wybrudzisz się, tak jak tymi polanymi lukrem czy chemiczną czekoladą! Smacznego!
Składniki na około 12 sztuk pączków:
- olej kokosowy 1/2 szklanki
- ksylitol 1 szklanka
- jajka 7 sztuk
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- mąka owsiana 1/2 szklanki
- mąka kokosowa 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 132 kcal
Sposób przygotowania:
Jajka należy ubić z ksylitolem. Następnie dodać olej kokosowy, 2 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę przelać do foremek i piec przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Udekoruj je czym lubisz. Może to być gorzka czekolada z posypką wiórkami kokosowymi lub zmielony ksylitol, który zastąpi cukier puder.
Smacznego!