Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Pączki dietetyczne

Pączki dietetyczne na tłusty czwartek



Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku

Tłusty czwartek może okazać się dla osób będących na diecie nie lada wyzwaniem. Jak powstrzymać się od tego, aby nie przekąsić pysznego, okrągłego pączka? Jednym z rozwiązań może być wykorzystanie naszego przepisu na ich lżejszą wersję. Ich skład jest o niebo lepszy od tych, które kupujemy w sklepie. Ponadto nie zawierają glutenu, czyli są bezpieczne dla chorych na celiakię. Jednak należy pamiętać, aby użyć wtedy bezglutenowego proszku do pieczenia. Pączki zazwyczaj pieczone są na głębokim tłuszczu. Nasza wersja jest o wiele lżejsza, wystarczy blaszka, papier do pieczenia i piekarnik. Kształt wypieków jest w zasadzie dowolny, możesz wykonać tradycyjne małe pączki lub donaty. W tym wypadku jest pełna dowolność. Zapewniamy, że naszymi pączkami nie wybrudzisz się, tak jak tymi  polanymi lukrem czy chemiczną czekoladą! Smacznego!

Składniki na około 12 sztuk pączków: 

  • olej kokosowy  1/2 szklanki
  • ksylitol  1 szklanka
  • jajka  7 sztuk
  • ekstrakt z wanilii  1 łyżeczka
  • mąka owsiana  1/2 szklanki
  • mąka kokosowa  1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

Wartość energetyczna 1 sztuki: ok. 132 kcal

Sposób przygotowania:

Jajka należy ubić z ksylitolem. Następnie dodać olej kokosowy, 2 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować.  Masę przelać do  foremek i piec  przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Udekoruj je czym lubisz. Może to być gorzka czekolada z posypką wiórkami kokosowymi lub zmielony ksylitol, który zastąpi cukier puder.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:

Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek