Panna Cotta
Włoski deserek w lekkim wydaniu
Ładna, kształtna Panna Cotta
Taki deserek zachwyca wyglądem jak i smakiem. Tradycyjna wersja przygotowywana jest ze śmietanką. A gdyby tak odchudzić nieco ten przepis? No właśnie, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy zamienić te najbardziej kaloryczne produkty na nieco lżejsze o mniejszej zawartości kalorii. U nas jest to jogurt grecki. Nasza propozycja może być nawet dla osób trenujących. Spowodowane jest to obecnością odżywki białkowej. Czyli deser nie musi być tylko słodki, ale równie niezwykle odżywczy.
Składniki na 4 porcje panna cotty:
- Jogurt grecki 370 g
- Odzywka białkowa o smaku bananowym 30 g
- Żelatyna lub agar 1,5 łyżki (rozpuścić w 50 ml wody)
- Ksylitol 3 łyżki
- Olej kokosowy 1 łyżka
- Syrop daktylowy 2 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji: 210 kcal
Sposób przygotowania panna cotty:
Jogurt połączyć z odżywką, ksylitolem, dodać rozpuszczoną żelatynę lub agar i rozpuszczony olej. Całość zmiksować i przełożyć do foremek na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu polać syropem daktylowym.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski