Pascha dietetyczna

Pascha dietetyczna

Przepis na lekkie święta!

Święta wcale nie muszą być ciężkie i przesycone tłustymi ciastami. Przekonaj się jak łatwo można przygotować lżejszą wersję popularnego ciasta. W naszej propozycji użyliśmy chudego sera i całe mnóstwo różnorodnych bakali. Słodycz deserowi nadaje ksylitol, daktyle i rodzynki. Nieprzetworzone orzechy to skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego ich obecność w tym cieście jest niezwykle trafiona i potrzebna. Cały deser ma fajną konsystencję, gładki ser i chrupiące bakalie, dodadzą więcej wrażeń smakowych. Spróbuj i zobacz jakie to dobre! 


Składniki na około 10 porcji paschy:

  • zmielony ser biały  0,5 kg
  • ksylitol  4 łyżki
  • jogurt  2 łyżki
  • orzechy włoskie  1 garść
  • migdały 1 garść
  • daktyle  4 sztuki
  • rodzynki  1 garść
  • skórka pomarańczowa  1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: 124 kcal 

Sposób przygotowania:

Ser twarogowy zmielić. Tak, aby powstała delikatna i gładka masa. Do twarogu dodać ksylitol, jogurt, a następnie wszystkie bakalie. Całość wymieszać. Tak przygotowaną serową masę, należy przełożyć na sitko i przykryć gazą. Przełożyć ciasto do lodówki i odczekać kilka godzin. Po tym czasie wyjąć paschę i ozdobić według preferencji.

Smacznego! 






Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi