Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi wigilijne

Oto wersja fit tradycyjnego wigilijnego dania!

Pierogi koniecznie muszą znaleźć się na naszym świątecznym stole. Jak sprawić, żeby były nieco bardziej fit? W naszym cieście na pierogi nie ma jajek. Przez co całe ciasto będzie mniej kaloryczne. Jeśli chodzi o inne składniki, pozostają one na swoim miejscu. To o czym warto pamiętać to, aby wybrać kapustę o wysokiej jakości. Unikaj takiej, która zakwaszana jest octem. Polecamy przejść się na pobliski ryneczek, gdzie jest  większa szansa na znalezienie tej właściwej kapusty. Jeśli odgrzewacie pierogi tuż przed wieczerzą, wrzućcie je do wrzątku i nieco podgotujcie. Unikajcie podpiekania i podsmażania. Zamiast tego skropcie swoje pierogi oliwą, ale już na talerzu. 

Składniki na około 25 pierogów:

Lista składników na ciasto do pierogów:

  • mąka orkiszowa 250 g
  • ciepła woda 125 ml
  • sól 0,25 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 2 łyżki

Lista składników na farsz do pierogów:

  • kapusta kiszona 250 g
  • suszone grzyby, np., podgrzybki czy borowiki 10 g
  • cebula  0,5 małej sztuki
  • masło klarowane 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Wartość energetyczna 1 pieroga: ok. 46 kcal 

Sposób przygotowania farszu na pierogi:

Suszone grzyby namoczyć  w wodzie i odstawić  na całą noc. Następnego dnia podgotować grzyby w wodzie, w której się moczyły  i odsączyć  je.Wodę grzybową przelać do garnka.  Podgotowane grzyby drobno posiekać i odstawić. Kapustę kiszoną posiekać na kawałki. Do wody grzybowej dodać posiekaną kapustę. Gotować ją przez około 30 minut. Po tym czasie odsączyć kapustę z pozostałej wody. Na patelni  rozpuścić masło klarowane i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać do niej podgotowaną kapustę i grzyby. Całość doprawić solą i pieprzem , wymieszać w celu połączenia wszystkich składników. 

Sposób przygotowania ciasta na pierogi:

Mąkę należy wymieszać z solą. Następnie wlać olej i ciepłą wodę. Całość dokładnie ugniatać. Stopniowo odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawać kółka i nakładać na nie przygotowany farsz. Całość sklejać. Przygotowane pierogi gotować w posolonej wodzie przez około 3 minuty. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje