Pierś z kurczaka ze szpinakiem i sałatką z papryki

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i sałatką z papryki

Takiego dania nie powstydzi się żadna gospodyni!

Mięso, ryż oraz warzywa gwarantują sytość na długi czas. Spowodowane jest to przede wszystkim brakiem w tym daniu węglowodanów prostych, które szybko ulegają wchłonięciu. Całe danie nie posiada w sobie źródeł glutenu. Mogą wystąpić jedynie śladowe ilości spowodowane zanieczyszczeniami. Zdecydowanie ta propozycja idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad, jak również na przyjęcie gości.

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • mięso z piersi kurczaka 1 porcja 150 g
  • ryż brązowy  0 75 woreczka
  • cebula  1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pietruszka liście 1 łyżka
  • szpinak 3 łyżki
  • ser feta 1 plater
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Wartość energetyczna dania: 368 kcal

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać szpinak, przyprawić solą, wcisnąć czosnek. W piersi kurczaka nożem naciąć kieszonkę (ostry nóż wbić od szerszej strony fileta), wkładać szpinak, spiąć wykałaczką. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 30 min. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, ser feta pokroić w kostkę, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, wymieszać. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi