Pierś z kurczaka ze szpinakiem i sałatką z papryki

Takiego dania nie powstydzi się żadna gospodyni!
Mięso, ryż oraz warzywa gwarantują sytość na długi czas. Spowodowane jest to przede wszystkim brakiem w tym daniu węglowodanów prostych, które szybko ulegają wchłonięciu. Całe danie nie posiada w sobie źródeł glutenu. Mogą wystąpić jedynie śladowe ilości spowodowane zanieczyszczeniami. Zdecydowanie ta propozycja idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad, jak również na przyjęcie gości.
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- mięso z piersi kurczaka 1 porcja 150 g
- ryż brązowy 0 75 woreczka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- papryka czerwona 1 sztuka
- pietruszka liście 1 łyżka
- szpinak 3 łyżki
- ser feta 1 plater
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Wartość energetyczna dania: 368 kcal
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać szpinak, przyprawić solą, wcisnąć czosnek. W piersi kurczaka nożem naciąć kieszonkę (ostry nóż wbić od szerszej strony fileta), wkładać szpinak, spiąć wykałaczką. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 30 min. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, ser feta pokroić w kostkę, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, wymieszać. Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski