Placki z cukinii z dodatkiem papryki

Placki z cukinii z dodatkiem papryki

Ciekawe urozmaicenie jadłospisu

Cukinia w formie placuszków

Cukinia starta na tarce z dodatkiem papryki,  przypraw,  jajka stanowi świetne danie w postaci małych placuszków. Możesz je upiec na niewielkiej ilości tłuszczu. Koniecznie po upieczeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Drugą opcją o wiele mniej kaloryczną będzie upieczenie placków w piekarniku na papierze do pieczenia. Proponowany przez nas przepis to urozmaicenie Twojego codziennego jadłospisu o nowe smaki i opcje wykorzystania  popularnych warzyw. 


Składniki  na około 13 placuszków: 

  • cukinia 1 średnia sztuka
  • papryka żółta lub czerwona  2 sztuki
  • mąka orkiszowa 5 łyżek
  • jajko 1 sztuka
  • sól, pieprz  do smaku
  • jogurt grecki 1 opakowanie 400 g 
  • masło klarowane 1  łyżka

Wartość energetyczna  4 placuszków: ok. 300 kcal

Sposób przygotowania:

Cukinię należy zetrzeć  na grubych oczkach tarki. Odstawić na około 30 -40 minut i nadmiar wody z cukinii odsączyć. Następnie należy pokroić na drobne kawałki oczyszczoną paprykę. Do miski wrzucamy cukinię, paprykę, mąkę i jajko. Całość dokładnie wymieszać  i doprawić solą i pieprzem. 

Rozgrzać patelnię i piec placuszki na patelni, formując je w okrągły kształt. Piec do lekko złotego koloru. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi