Cukinia w formie placuszków
Cukinia starta na tarce z dodatkiem papryki, przypraw, jajka stanowi świetne danie w postaci małych placuszków. Możesz je upiec na niewielkiej ilości tłuszczu. Koniecznie po upieczeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Drugą opcją o wiele mniej kaloryczną będzie upieczenie placków w piekarniku na papierze do pieczenia. Proponowany przez nas przepis to urozmaicenie Twojego codziennego jadłospisu o nowe smaki i opcje wykorzystania popularnych warzyw.
Składniki na około 13 placuszków:
- cukinia 1 średnia sztuka
- papryka żółta lub czerwona 2 sztuki
- mąka orkiszowa 5 łyżek
- jajko 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
- jogurt grecki 1 opakowanie 400 g
- masło klarowane 1 łyżka
Wartość energetyczna 4 placuszków: ok. 300 kcal
Sposób przygotowania:
Cukinię należy zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odstawić na około 30 -40 minut i nadmiar wody z cukinii odsączyć. Następnie należy pokroić na drobne kawałki oczyszczoną paprykę. Do miski wrzucamy cukinię, paprykę, mąkę i jajko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię i piec placuszki na patelni, formując je w okrągły kształt. Piec do lekko złotego koloru.
Smacznego!