Płatki owsiane z mango

Sycące śniadanie dla fanów płatków
Płatki owsiane to niezwykle popularna propozycja na lekkie śniadanie. W zasadzie podstawę można mieć tą samą. Modyfikacjom mogą podlegać głównie dodatki. Niech to czasem będą suszone owoce lub świeże. Zawsze pamiętaj o dodatku składnika zawierającego zdrowe tłuszcze . Mogą to być na przykład orzechy włoskie, laskowe, migdały czy też różnego rodzaju nasiona. Do wyboru, do koloru. Owsianki mogą się zmieniać również wraz z sezonem. W czerwcu niech królują truskawki. Zimą natomiast gruszki czy jabłka. Możliwości jest sporo, każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na jedną porcję płatków:
- płatki owsiane 4 łyżki
- mleko spożywcze 2% 0,5 szklanki
- wiórki kokosowe 1 łyżka
- mango 0,5 sztuki
- migdały, płatki 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji: 408 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki ugotować w połowie szklanki mleka i połowie szklanki wody. Potem dodać pokrojone w kostkę mango, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski