Płatki owsiane z mango

Płatki owsiane z mango

Sycące śniadanie dla fanów płatków

Płatki owsiane to niezwykle popularna propozycja na lekkie śniadanie. W zasadzie podstawę można mieć tą samą. Modyfikacjom mogą podlegać głównie dodatki. Niech to czasem będą suszone owoce lub świeże. Zawsze pamiętaj o dodatku składnika zawierającego zdrowe tłuszcze . Mogą to być na przykład orzechy włoskie, laskowe, migdały czy też różnego rodzaju nasiona. Do wyboru,  do koloru. Owsianki mogą się zmieniać również wraz z sezonem. W czerwcu niech królują truskawki. Zimą natomiast gruszki czy jabłka. Możliwości jest sporo, każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki na jedną porcję płatków:

  • płatki owsiane 4 łyżki
  • mleko spożywcze 2% 0,5 szklanki
  • wiórki kokosowe 1 łyżka
  • mango  0,5 sztuki
  • migdały, płatki 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: 408 kcal

Sposób przygotowania:

Płatki ugotować w połowie szklanki mleka i połowie szklanki wody. Potem dodać pokrojone w kostkę mango, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje