Płatki owsiane z mango

Płatki owsiane z mango

Sycące śniadanie dla fanów płatków

Płatki owsiane to niezwykle popularna propozycja na lekkie śniadanie. W zasadzie podstawę można mieć tą samą. Modyfikacjom mogą podlegać głównie dodatki. Niech to czasem będą suszone owoce lub świeże. Zawsze pamiętaj o dodatku składnika zawierającego zdrowe tłuszcze . Mogą to być na przykład orzechy włoskie, laskowe, migdały czy też różnego rodzaju nasiona. Do wyboru,  do koloru. Owsianki mogą się zmieniać również wraz z sezonem. W czerwcu niech królują truskawki. Zimą natomiast gruszki czy jabłka. Możliwości jest sporo, każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki na jedną porcję płatków:

  • płatki owsiane 4 łyżki
  • mleko spożywcze 2% 0,5 szklanki
  • wiórki kokosowe 1 łyżka
  • mango  0,5 sztuki
  • migdały, płatki 1 łyżka

Wartość energetyczna jednej porcji: 408 kcal

Sposób przygotowania:

Płatki ugotować w połowie szklanki mleka i połowie szklanki wody. Potem dodać pokrojone w kostkę mango, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi