Polędwiczka wołowa z warzywami

Polędwiczka wołowa z warzywami

Przepyszne wyrafinowane danie z soczystej wołowiny

Polędwica jest najcenniejszą częścią wołowiny. Możemy ją przyrządzać na kilka sposobów, nadaje się również do spożycia na surowo np: tatar, carpaccio. W naszych jadłospisach znajdziemy przepis na duszone soczyste, delikatne mięso w połączeniu z warzywami.

Porcja dania z polędwicą dla jednej osoby:

  • Wołowina, polędwica 1 porcja 70 g 
  • Pietruszka, korzeń 0,5 sztuka 60 g
  • Oliwa z oliwek 2 łyżeczka 10 g 
  • Sok pomidorowy 1 szklanka 250 g 
  • Cebula 0,5 sztuki 40 g - 12,00 kcal
  • Seler korzeniowy 3 plaster 20 g 
  • Marchew 0,5 sztuka 60 g 
  • Zioła prowansalskie 1 porcja 2 g 
  • Ryż parabolic 2  łyżki  30 g  
  • Kukurydza konserwowa 2 łyżki 
  • Groszek zielony 1 łyżka
  • Pomidorki koktajlowe 5 sztuk 

Wartość energetyczna jednej porcji: 437 kcal

Sposób przygotowania:

Pokrojone mięso równomiernie podsmaż z każdej strony. W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój je w kosteczkę: seler, marchewkę, cebulkę, pomidory i pietruszkę. Gdy polędwiczki nabiorą koloru połącz z nimi warzywa na tafli patelni. Składniki smaż przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. 

Kolejnym krokiem jest dodanie soku pomidorowego. Pozwól składnikom spokojnie dusić się na wolnym ogniu (20-25 minut). Wstaw ryż do wody.

Duszone mięso i warzywa ułóż na ryżu. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi