Polędwica jest najcenniejszą częścią wołowiny. Możemy ją przyrządzać na kilka sposobów, nadaje się również do spożycia na surowo np: tatar, carpaccio. W naszych jadłospisach znajdziemy przepis na duszone soczyste, delikatne mięso w połączeniu z warzywami.
Porcja dania z polędwicą dla jednej osoby:
- Wołowina, polędwica 1 porcja 70 g
- Pietruszka, korzeń 0,5 sztuka 60 g
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczka 10 g
- Sok pomidorowy 1 szklanka 250 g
- Cebula 0,5 sztuki 40 g - 12,00 kcal
- Seler korzeniowy 3 plaster 20 g
- Marchew 0,5 sztuka 60 g
- Zioła prowansalskie 1 porcja 2 g
- Ryż parabolic 2 łyżki 30 g
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki
- Groszek zielony 1 łyżka
- Pomidorki koktajlowe 5 sztuk
Wartość energetyczna jednej porcji: 437 kcal
Sposób przygotowania:
Pokrojone mięso równomiernie podsmaż z każdej strony. W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój je w kosteczkę: seler, marchewkę, cebulkę, pomidory i pietruszkę. Gdy polędwiczki nabiorą koloru połącz z nimi warzywa na tafli patelni. Składniki smaż przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Kolejnym krokiem jest dodanie soku pomidorowego. Pozwól składnikom spokojnie dusić się na wolnym ogniu (20-25 minut). Wstaw ryż do wody.
Duszone mięso i warzywa ułóż na ryżu.
Smacznego!