Prosty przepis na pyszny sernik z rodzynkami

dietetyczny sernik

Lekkie święta z tradycyjnym sernikiem w nieco nowym wydaniu!

Sernik to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole. Jeśli chcesz nieco odchudzić tradycyjną wersję, użyj chudego twarogu. Zamiast dodawać zwykły cukier, zastąp go syropem daktylowym czy po prostu ksylitolem. Słodycz w naszym przepisie pochodzi również z rodzynek. Dzięki nim całe ciasto nie tylko będzie słodsze, ale również jego tekstura będzie nieco zmieniona. Dlaczego proponujemy wykonanie sernika jako świątecznego ciasta? Ponieważ dostarczy on nam wapnia z sera i jogurtu oraz  białka z jajek i przetworów mlecznych.Zależy nam też na tym, aby przepisy były proste.Dlatego też wykonasz swój sernik w kilku prostych krokach, bez zbędnych składników i udziwnień.

Składniki na 8 porcji sernika: 

  • chudy twaróg 500 g
  • jogurt naturalny 170 g
  • jajko kurze 1 sztuka
  • białko jaja kurzego 3 sztuki
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • mąka z tapioki lub skrobia ziemniaczana 1 łyżka
  • rodzynki 1 garść
  • syrop daktylowy lub klonowy 2 łyżki
  • proszek do pieczenia  0,5 łyżeczki 
  • aromat waniliowy lub laska wanilii wedle uznania 
  • karob do posypania sernika

 

Wartość energetyczna jednej porcji: około 112 kcal

Sposób przygotowania: 

Twaróg, jogurt i żółtko jaja utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać mąkę, aromat waniliowy, rodzynki ( najlepiej namoczyć je wcześniej w gorącej wodzie), syrop klonowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z wcześniej przygotowaną serową. Całość delikatnie wymieszać, aby białka nie straciły puszystości. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę. Piec w piekarniku przez około  50- 60 minut. Po upieczeniu i częściowym wystudzeniu posypać karobem dla lepszego efektu wizualnego. 

Smacznego!


 
Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje