Sernik to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole. Jeśli chcesz nieco odchudzić tradycyjną wersję, użyj chudego twarogu. Zamiast dodawać zwykły cukier, zastąp go syropem daktylowym czy po prostu ksylitolem. Słodycz w naszym przepisie pochodzi również z rodzynek. Dzięki nim całe ciasto nie tylko będzie słodsze, ale również jego tekstura będzie nieco zmieniona. Dlaczego proponujemy wykonanie sernika jako świątecznego ciasta? Ponieważ dostarczy on nam wapnia z sera i jogurtu oraz białka z jajek i przetworów mlecznych.Zależy nam też na tym, aby przepisy były proste.Dlatego też wykonasz swój sernik w kilku prostych krokach, bez zbędnych składników i udziwnień.
Składniki na 8 porcji sernika:
- chudy twaróg 500 g
- jogurt naturalny 170 g
- jajko kurze 1 sztuka
- białko jaja kurzego 3 sztuki
- mąka kukurydziana 1 łyżeczka
- mąka z tapioki lub skrobia ziemniaczana 1 łyżka
- rodzynki 1 garść
- syrop daktylowy lub klonowy 2 łyżki
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- aromat waniliowy lub laska wanilii wedle uznania
- karob do posypania sernika
Wartość energetyczna jednej porcji: około 112 kcal
Sposób przygotowania:
Twaróg, jogurt i żółtko jaja utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać mąkę, aromat waniliowy, rodzynki ( najlepiej namoczyć je wcześniej w gorącej wodzie), syrop klonowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z wcześniej przygotowaną serową. Całość delikatnie wymieszać, aby białka nie straciły puszystości. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę. Piec w piekarniku przez około 50- 60 minut. Po upieczeniu i częściowym wystudzeniu posypać karobem dla lepszego efektu wizualnego.
Smacznego!