Pstrąg z kaszą jęczmienną i warzywami

Pstrąg z kaszą jęczmienną i warzywami

Samo zdrowie na talerzu

Danie, które zasmakuje każdemu! 

Ryba razem z kaszą i warzywami pozwoli na stworzenie w pełni pełnowartościowej propozycji na danie obiadowe. Propozycję przedstawioną poniżej możesz modyfikować wedle uznania. Zamiast papryki użyj cukinii, a jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, kaszę jęczmienną wymień na jaglaną. Jak widać jeden pomysł możesz zmienić dowolnie poprzez modyfikację zaledwie dwóch składników. 

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • pstrąg 1 filet około 200g
  • kasza jęczmienna 4 łyżki
  • papryka żółta 0,25 sztuki
  • czerwona 0,25 sztuki
  • natka pietruszki 0,5 łyżeczki
  • koper 0,5 łyżeczki
  • skórka z cytryny do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1.5 łyżki
  • wywar z warzyw 1 szklanka

Wartość energetyczna dania: 650 kcal

Sposób przygotowania:

Skórkę otartą z cytryny połączyć z łyżką oliwy, koperkiem i natką pietruszki. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Tą marynatą posmarować posoloną rybę. Odstawić na 15 min. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 min. rozgrzanego do 180 st. Na oliwie podsmażyć paprykę. Wsypać kaszę, zalać bulionem i gotować pod przykryciem, do miękkości. Podawać z rybą.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi