Pudding jaglany z truskawkami i mango

Pudding jaglany z truskawkami i mango

Bezglutenowy lekki deser

Pudding może być przygotowywany na różne sposoby. Te tradycyjne wersje zawierają dodatek śmietanki i cukru. Nasza wersja jest o wiele lżejsza.

Kasza jaglana zawiera dużą ilość magnezu, błonnika, natomiast nasiona chia  posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Cały deser ma dużo antyoksydantów i witamin, które pochodzą głownie z mango i truskawek. Tak dużo pozytywnych walorów powoduje, że koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. 

Składniki na 2 porcje puddingu: 

  • kasza jaglana ugotowana 1 szklanka 
  • mango 1 sztuka 
  • truskawki 1 szklanka 
  • syrop daktylowy 2 łyżki 
  • nasiona chia 1 łyżka
  • mleko roślinne 1/2 szklanki 

Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 315 kcal 

Sposób przygotowania puddingu:

Kaszę jaglaną ugotować. Dodać do niej truskawki, nasiona chia, syrop daktylowy, mleko. Całość należy zmiksować. Mango obrać i zblendować na gładki mus, który następnie należy ułożyć na puddingu z kaszy.  

Smacznego!




Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi