Pudding jaglany z truskawkami i mango

Pudding jaglany z truskawkami i mango

Bezglutenowy lekki deser

Pudding może być przygotowywany na różne sposoby. Te tradycyjne wersje zawierają dodatek śmietanki i cukru. Nasza wersja jest o wiele lżejsza.

Kasza jaglana zawiera dużą ilość magnezu, błonnika, natomiast nasiona chia  posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Cały deser ma dużo antyoksydantów i witamin, które pochodzą głownie z mango i truskawek. Tak dużo pozytywnych walorów powoduje, że koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. 

Składniki na 2 porcje puddingu: 

  • kasza jaglana ugotowana 1 szklanka 
  • mango 1 sztuka 
  • truskawki 1 szklanka 
  • syrop daktylowy 2 łyżki 
  • nasiona chia 1 łyżka
  • mleko roślinne 1/2 szklanki 

Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 315 kcal 

Sposób przygotowania puddingu:

Kaszę jaglaną ugotować. Dodać do niej truskawki, nasiona chia, syrop daktylowy, mleko. Całość należy zmiksować. Mango obrać i zblendować na gładki mus, który następnie należy ułożyć na puddingu z kaszy.  

Smacznego!




Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje