Pudding jaglany z truskawkami i mango
Bezglutenowy lekki deser
Pudding może być przygotowywany na różne sposoby. Te tradycyjne wersje zawierają dodatek śmietanki i cukru. Nasza wersja jest o wiele lżejsza.
Kasza jaglana zawiera dużą ilość magnezu, błonnika, natomiast nasiona chia posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Cały deser ma dużo antyoksydantów i witamin, które pochodzą głownie z mango i truskawek. Tak dużo pozytywnych walorów powoduje, że koniecznie trzeba wypróbować ten przepis.
Składniki na 2 porcje puddingu:
- kasza jaglana ugotowana 1 szklanka
- mango 1 sztuka
- truskawki 1 szklanka
- syrop daktylowy 2 łyżki
- nasiona chia 1 łyżka
- mleko roślinne 1/2 szklanki
Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 315 kcal
Sposób przygotowania puddingu:
Kaszę jaglaną ugotować. Dodać do niej truskawki, nasiona chia, syrop daktylowy, mleko. Całość należy zmiksować. Mango obrać i zblendować na gładki mus, który następnie należy ułożyć na puddingu z kaszy.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi