Sałatka brokułowa z jajkiem, papryką i kukurydzą

Sałatka brokułowa z jajkiem, papryką i kukurydzą

Moc witamin i antyoksydantów

Brokuły, papryka i kukurydza, to zestawianie bogate w antyoksydanty!

To właśnie one odpowiadają za czyszczenie organizmu z wszelakich „szkodników”. Toksyny, smog, dymy powodują szybsze  starzenie się organizmu. To co możemy zrobić, aby przed tym się chronić, to wybierać warzywa. Zwłaszcza te o intensywnym kolorze. To one mają najwięcej substancji bioaktywnych, działających najsilniej. Oprócz tych, które znajdują się naszej propozycji sałatkowej można wymienić również: dynię, bakłażana, kalafiora, buraki, marchew czy groszek. Koniecznie wykorzystujcie je w swoich dietach i zwracajcie uwagę na sezonowość produktów. W sezonie są one najlepsze!

Składniki na jedną porcję:

  • brokuł - ¼ średniej sztuki
  • jajko – 1 sztuka
  • papryka - ½ sztuki
  • kukurydza konserwowa -1 ½ łyżki
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • czosnek – 1 mały ząbek
  • zioła prowansalskie

Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 260 kcal

Sposób przygotowania:
Jajko ugotować i pokroić w kostkę. Brokuł ugotować na parze. Paprykę pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z ziołami i zgniecionym ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki razem wymieszać.

Smacznego!

 

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi