Sałatka brokułowa z jajkiem, papryką i kukurydzą
Moc witamin i antyoksydantów
Brokuły, papryka i kukurydza, to zestawianie bogate w antyoksydanty!
To właśnie one odpowiadają za czyszczenie organizmu z wszelakich „szkodników”. Toksyny, smog, dymy powodują szybsze starzenie się organizmu. To co możemy zrobić, aby przed tym się chronić, to wybierać warzywa. Zwłaszcza te o intensywnym kolorze. To one mają najwięcej substancji bioaktywnych, działających najsilniej. Oprócz tych, które znajdują się naszej propozycji sałatkowej można wymienić również: dynię, bakłażana, kalafiora, buraki, marchew czy groszek. Koniecznie wykorzystujcie je w swoich dietach i zwracajcie uwagę na sezonowość produktów. W sezonie są one najlepsze!
Składniki na jedną porcję:
- brokuł - ¼ średniej sztuki
- jajko – 1 sztuka
- papryka - ½ sztuki
- kukurydza konserwowa -1 ½ łyżki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- czosnek – 1 mały ząbek
- zioła prowansalskie
Wartość energetyczna jednej porcji:ok. 260 kcal
Sposób przygotowania:
Jajko ugotować i pokroić w kostkę. Brokuł ugotować na parze. Paprykę pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z ziołami i zgniecionym ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski