Buraki to skarbnica wielu składników, przede wszystkim błonnika i żelaza. Oprócz tego znajduje się w nich betaina, silny antyutleniacz, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Proponowane danie może zostać wykorzystane jako kolacja, przekąska czy dodatek do obiadu. Sam wybierz na którą wersję się zdecydujesz!
Składniki na porcję sałatki dla jednej osoby:
- rukola lub mix sałat - 1 garść
- burak - 1 sztuka
- ser feta - 1 plaster
- orzechy włoskie - 2 sztuki
- olej z orzecha włoskiego lub oliwa z oliwek - 1 łyżka
- miód - 0,5 łyżeczki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Wartość energetyczna jednej porcji: 290 kcal
Sposób przygotowania:
Buraki rozłóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez około 40 do 90 minut. Wszystko to zależy od wielkości buraka. Jeśli nie chcesz ich piec, można również ugotować. Następnie należy obrać je ze skórki i pokroić na kawałki. Oliwę lub olej z orzecha włoskiego wymieszać z sokiem z cytryny, miodem solą i pieprzem. Rozłożyć rukolę, polać sosem, następnie rozłożyć buraki i ser feta. Całość posypać orzechami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Smacznego!