Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i orzechami

Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i orzechami

Przepis na nietuzinkową sałatkę o wyjątkowym smaku!

Buraki to skarbnica wielu składników, przede wszystkim błonnika i żelaza. Oprócz tego znajduje się w nich betaina, silny antyutleniacz, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Proponowane danie może zostać wykorzystane jako kolacja, przekąska czy dodatek do obiadu. Sam wybierz na którą wersję się zdecydujesz!  

Składniki na porcję sałatki dla jednej osoby:

  • rukola lub mix sałat - 1 garść
  • burak - 1 sztuka 
  • ser feta - 1 plaster
  • orzechy włoskie - 2 sztuki
  • olej z orzecha włoskiego lub oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • miód - 0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Wartość energetyczna jednej porcji: 290 kcal

Sposób przygotowania:

Buraki rozłóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez około 40 do 90 minut. Wszystko to zależy od wielkości buraka. Jeśli nie chcesz ich piec, można również ugotować. Następnie należy obrać je ze skórki i pokroić na kawałki. Oliwę lub olej z orzecha włoskiego wymieszać z sokiem z cytryny, miodem solą i pieprzem. Rozłożyć rukolę, polać sosem, następnie rozłożyć buraki i ser feta. Całość posypać orzechami pokrojonymi na mniejsze kawałki.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje