Sałatka z ryżem i tuńczykiem, to banalnie prosty przepis, który wykonasz w mgnieniu oka. To doskonały przepis na sałatkę czy na drugie śniadanie do pracy. Bo ile można jeść kanapki, albo korzystać ze stołówki w której dania pozostawiają wiele do życzenia z dietetycznego punktu widzenia?
Pamiętaj liczy się organizacja. Zawsze zaczynaj od tego co Ci zajmie najwięcej czasu. W tym wypadku będzie to gotowanie ryżu. W międzyczasie pokrój warzywa. W ten sposób pełnowartościowe dietetyczne danie przygotowujesz już w około 15 - 20 minut!
Składniki na porcję sałatki dla jednej osoby:
- ryż basmati - 3 łyżki
- awokado - 1 plaster
- papryka czerwona lub żółta - 0,5 sztuki
- tuńczyk w wodzie - 3 łyżki
- kukurydza - 2 łyżki
- ogórek kiszony - 1 sztuka
- oliwa - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Wartość energetyczna dania: 400 kcal
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka, paprykę, ogórka , awokado pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, dodać do ryżu. Całość wymieszać.
Smacznego !