Sałatka z ryżem tuńczykiem i awokado

Sałatka z ryżem tuńczykiem i awokado

Nasz przepis z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Sałatka z ryżem i tuńczykiem, to  banalnie prosty przepis, który wykonasz w mgnieniu oka. To doskonały przepis na sałatkę czy na drugie śniadanie do pracy. Bo ile można jeść kanapki, albo korzystać ze stołówki w której dania pozostawiają wiele do życzenia z dietetycznego punktu widzenia?

Pamiętaj liczy się organizacja. Zawsze zaczynaj od tego co Ci zajmie najwięcej czasu. W tym wypadku będzie to gotowanie ryżu. W międzyczasie pokrój warzywa. W ten sposób pełnowartościowe dietetyczne danie przygotowujesz już w około 15 - 20 minut! 

Składniki na porcję sałatki dla jednej osoby:

  • ryż basmati - 3 łyżki
  • awokado - 1 plaster
  • papryka czerwona lub żółta - 0,5 sztuki
  • tuńczyk w wodzie - 3 łyżki
  • kukurydza - 2 łyżki
  • ogórek kiszony - 1 sztuka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Wartość energetyczna dania: 400 kcal

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka, paprykę, ogórka , awokado pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, dodać do ryżu. Całość wymieszać.

Smacznego !

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje