Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą

Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą

Ser kozi i burak to idealny duet

Słodki,gotowany burak w połączeniu z kozim serem smakuje wyśmienicie. Ten dopasowany  duet nie potrzebuje wielu dodatkowych składników.Trochę zieleniny w postaci rukoli ,podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika i prosty w przygotowaniu sos i mamy gotowe danie. Możemy podawać z tostami razowymi ,pieczywem żytnim lub waflami ryżowymi. 
Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą zawiera potas, kwas foliowy oraz wiele innych, drogocennych makro i mikro składników.

 

Składniki na jedna porcję sałatki:

  • 3 plastry sera koziego (ok. 30 g)
  • 1 średni burak
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 2 wafle ryżowe

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.380 kcal 

Sposób przygotowania sałatki: Rukolę umieścić na talerzu, dodać ugotowanego buraka pokrojonego w plastry, ser pokrojony na kawałki i podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Sos: połączyć oliwę, miód i musztardę, przyprawić pieprzem. Polać sałatkę.

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi