Słodki,gotowany burak w połączeniu z kozim serem smakuje wyśmienicie. Ten dopasowany duet nie potrzebuje wielu dodatkowych składników.Trochę zieleniny w postaci rukoli ,podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika i prosty w przygotowaniu sos i mamy gotowe danie. Możemy podawać z tostami razowymi ,pieczywem żytnim lub waflami ryżowymi.
Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą zawiera potas, kwas foliowy oraz wiele innych, drogocennych makro i mikro składników.
Składniki na jedna porcję sałatki:
- 3 plastry sera koziego (ok. 30 g)
- 1 średni burak
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki miodu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 2 wafle ryżowe
Wartość energetyczna jednej porcji: ok.380 kcal
Sposób przygotowania sałatki: Rukolę umieścić na talerzu, dodać ugotowanego buraka pokrojonego w plastry, ser pokrojony na kawałki i podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Sos: połączyć oliwę, miód i musztardę, przyprawić pieprzem. Polać sałatkę.