Sałatka z tuńczykiem i smakowitymi dodatkami

Idealny posiłek dla całej rodziny
Tuńczyk, oliwki, oliwa z oliwek czy pestki dyni to produkty bogate w kwasy tłuszczowe, które powinny się znaleźć w naszej diecie. Dzięki tłuszczom dobrze działają nasze hormony, a u dzieci prawidłowo rozwija się układ nerwowy. Jeśli do tej pory tłuszcze kojarzyły Ci się z dodatkowymi kilogramami, najwyższa pora zmienić zdanie. Oczywiście fast foody, kupne ciastka czy chipsy niewiele mają wspólnego ze zdrowymi tłuszczami. Są źródłem tzw. tłuszczy trans, które mogą wywoływać stan zapalny organizmu, otyłość, a także negatywnie wpływają na wygląd skóry. Jeśli zdrowe tłuszcze połączysz z kolorowymi warzywami, jak w naszym przepisie, z pewnością przekonasz się do nich. Jeżeli chcemy zwiększyć kaloryczność posiłku możemy dodać pieczywo.
Składniki na jedną porcję sałatki z tuńczykiem:
½ puszki tuńczyka
mix sałat – 2 garście
papryka – ¼ sztuki
ogórek zielony – ½ sztuki
kukurydza - 1 łyżka
oliwki – 6 sztuk
oliwa z oliwek - 1 łyżka
zioła prowansalskie
sok z cytryny - 1 łyżka
pestki dyni - 1 łyżka
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 360 kcal
Sposób przygotowania sałatki:
Ogórka obrać ze skóry, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Oliwki pokroić. Oliwę wymieszać z ziołami i sokiem z cytryny,pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ziołami. Sałatę wymieszać z pokrojonymi warzywami i całość polać sosem. Na końcu dodać rozdrobnionego tuńczyka i posypać pestkami dyni.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski