Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Bogactwo witamin i składników mineralnych

Sałatka polecana kobietom w ciąży

Sałatka zawiera wiele cennych witamin takich jak: C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest bogata w cenne składniki mineralne : potas, żelazo, wapń, fosfor, magnes, jod i cynk .Duża dawka kwasu foliowego zawarta w szpinaku  wskazana jest w diecie kobiet starających się o dziecko. Jeśli Twój organizm ma problem z kamieniami nerkowymi, należy zastanowić się wtedy nad zmniejszenie lub nawet wyeliminowaniem tego produktu z diety.

Składniki na jedną porcję:

  • szpinak 1 garść
  • ser mozzarella  0,3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe  5 sztuk 
  • bazylia świeża kilka liści 
  • ocet balsamiczny 0 ,5 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek 1 łyżka 
  • sól, pieprz, oregano

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 300 kcal 

Sposób przygotowania:

Rozłożyć szpinak, na nim ułożyć pokrojoną na kawałki mozzarellę oraz pomidorki. Całość zalać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz oregano. Polać sałatkę. Posypać świeżą bazylią.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi