OD SMACZNYCH I ZDROWYCH PRZEPISÓW po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

PRZEPISY - SMACZNIE I ZDROWO
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Bogactwo witamin i składników mineralnych

Sałatka polecana kobietom w ciąży

Sałatka zawiera  wiele  cennych witamin takich jak: C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest bogata w cenne składniki mineralne : potas,żelazo,wapń,fosfor,magnes,jod i cynk .Duża dawka kwasu foliowego zawarta w szpinaku  wskazana jest w diecie kobiet starających się o dziecko. Jeśli Twój organizm ma problem z kamieniami nerkowymi, należy zastanowić się wtedy nad zmniejszenie lub nawet wyeliminowaniem tego produktu z diety.

Składniki na jedną porcję:

  • szpinak 1 garść
  • ser mozzarella  0,3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe  5 sztuk 
  • bazylia świeża kilka liści 
  • ocet balsamiczny 0 ,5 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek 1 łyżka 
  • sól, pieprz, oregano

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 300 kcal 

Sposób przygotowania:

Rozłożyć szpinak, na nim ułożyć pokrojoną na kawałki mozzarellę oraz pomidorki. Całość zalać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz oregano. Polać sałatkę. Posypać świeżą bazylią.

Smacznego!


Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
POLECANE PRZEPISY
Pączki dietetyczne na tłusty czwartek
Lżejsza wersja tradycyjnego wypieku
Brownie fasolowe
Słodkie ciasto na bazie fasoli
Pulpeciki z wołowiny z ziemniakami
Danie z funkcjami prozdrowotnymi