Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Bogactwo witamin i składników mineralnych

Sałatka polecana kobietom w ciąży

Sałatka zawiera wiele cennych witamin takich jak: C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest bogata w cenne składniki mineralne : potas, żelazo, wapń, fosfor, magnes, jod i cynk .Duża dawka kwasu foliowego zawarta w szpinaku  wskazana jest w diecie kobiet starających się o dziecko. Jeśli Twój organizm ma problem z kamieniami nerkowymi, należy zastanowić się wtedy nad zmniejszenie lub nawet wyeliminowaniem tego produktu z diety.

Składniki na jedną porcję:

  • szpinak 1 garść
  • ser mozzarella  0,3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe  5 sztuk 
  • bazylia świeża kilka liści 
  • ocet balsamiczny 0 ,5 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek 1 łyżka 
  • sól, pieprz, oregano

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 300 kcal 

Sposób przygotowania:

Rozłożyć szpinak, na nim ułożyć pokrojoną na kawałki mozzarellę oraz pomidorki. Całość zalać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz oregano. Polać sałatkę. Posypać świeżą bazylią.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje