Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Bogactwo witamin i składników mineralnych
Sałatka polecana kobietom w ciąży
Sałatka zawiera wiele cennych witamin takich jak: C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest bogata w cenne składniki mineralne : potas, żelazo, wapń, fosfor, magnes, jod i cynk .Duża dawka kwasu foliowego zawarta w szpinaku wskazana jest w diecie kobiet starających się o dziecko. Jeśli Twój organizm ma problem z kamieniami nerkowymi, należy zastanowić się wtedy nad zmniejszenie lub nawet wyeliminowaniem tego produktu z diety.
Składniki na jedną porcję:
- szpinak 1 garść
- ser mozzarella 0,3 sztuki
- pomidorki koktajlowe 5 sztuk
- bazylia świeża kilka liści
- ocet balsamiczny 0 ,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sól, pieprz, oregano
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 300 kcal
Sposób przygotowania:
Rozłożyć szpinak, na nim ułożyć pokrojoną na kawałki mozzarellę oraz pomidorki. Całość zalać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz oregano. Polać sałatkę. Posypać świeżą bazylią.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski