Sernik jaglany z owocami
Wegański, bezglutenowy sernik
Ciasto bez pieczenia to jest to co gospodynie domowe lubią najbardziej
Perspektywa braku zakalca i tego, że nic się nie przypali jest kusząca. Nasza propozycja ciasta - sernika jaglanego jest prosta. Kilka składników, trochę mieszania, podgotowania i już gotowe. W zasadzie możesz również wymieniać składniki. Jeśli nie posiadasz alergii na białka mleka krowiego , to śmiało możesz roślinne zamienić na krowie. Jeśli nie jesteś weganinem, śmiało możesz użyć żelatyny zamiast agaru. Takie drobne zmiany sprawiają, że jeden przepis po kilku modyfikacjach może być jeszcze bardziej uniwersalny.
Składniki na 15 porcji:
- płatki jaglane 1 szklanka
- kasza jaglana 1,5 szklanki
- mleko kokosowe 400 ml
- ksylitol 1/2 szklanki
- płatki migdałów 2 łyżeczki
- agar - 2 łyżki i 1/4 szklanki wody
- mleko roślinne 1,5 szklanki
- karob 2 łyżki
- ksylitol 4 łyżki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 260 kcal
Sposób przygotowania spodu:
Płatki jaglane ugotować na mleku roślinnym, dodać 2 łyżki karobu i 4 łyżki ksylitolu. Ostudzić.
Sposób przygotowania masy:
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie. Ostudzić. w między czasie przygotować agar (rozpuścić w wodzie). Ostudzoną kaszę zmiksować z mlekiem kokosowym, ksylitolem i płatkami migdałów. Dodać rozpuszczony agar i całość wymieszać.
Na dno tortownicy rozłożyć wcześniej przygotowane płatki jaglane z karobem, następnie rozłożyć masę z kaszy jaglanej. Wyrównać nieco wierzch i rozłożyć dowolne owoce. Najlepiej wybierać te sezonowe. Całość schłodzić.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski