Sernik ryżowy

Bezglutenowy sernik
Bezglutenowy sernik jest dla każdego, kto unika glutenu.
Największym zaangażowaniem okazuje się ugotowanie ryżu i zmielenie sera. Reszta czynności jest już niezwykle prosta. Wystarczy dodać, zmiksować i wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Wartość odżywcza całego ciasta jest wysoka. Ser twarogowy zapewnia dostarczenie pełnowartościowego białka , a ryż węglowodanów i porcji błonnika. W cieście nie znajdziemy margaryny, a co za tym idzie tłuszczów trans. Każdy wypiek będzie posiadał kalorie, dlatego swoje ucztowanie warto zakończyć na jednej porcji. Warto też pamiętać, że zjadamy nie tylko kalorie, ale również wartościowe półprodukty, które wykorzystano do przygotowania.
Składniki na 15 porcji sernika:
- ryż 200 g
- mleko roślinne 700 ml
- ser twarogowy chudy 1 kg
- jajka 4 sztuki
- ksylitol 7 łyżek
- wiórki kokosowe 6 łyżek
- skrobia ziemniaczana 6 łyżek
- olej kokosowy 3 łyżki
- aromat z wanilii odrobina
Wartość energetyczna jednej porcji: 264 kcal
Sposób przygotowania:
Ser twarogowy zmielić. Do żółtek dodać ksylitol oraz wiórki kokosowe. Olej kokosowy miksować i dodać mąkę ziemniaczaną, następnie ugotowany ryż na mleku roślinnym i zmielony ser twarogowy. Na sam koniec należy dodać ubite na pianę białka i całość delikatnie wymieszać, do połączenia się piany z ciastem. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski