Sernik ryżowy

Sernik ryżowy

Bezglutenowy sernik

Bezglutenowy  sernik jest dla każdego, kto unika  glutenu.

Największym zaangażowaniem okazuje się ugotowanie ryżu i zmielenie sera. Reszta czynności jest już niezwykle prosta. Wystarczy dodać, zmiksować i wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Wartość odżywcza całego ciasta jest wysoka. Ser twarogowy zapewnia dostarczenie pełnowartościowego białka , a ryż węglowodanów i porcji błonnika. W cieście nie znajdziemy margaryny, a co za tym idzie tłuszczów trans. Każdy wypiek będzie posiadał kalorie, dlatego swoje ucztowanie warto zakończyć na jednej porcji. Warto też pamiętać, że zjadamy nie tylko kalorie, ale również wartościowe półprodukty, które wykorzystano do przygotowania. 

Składniki na 15 porcji sernika: 

  • ryż 200 g
  • mleko roślinne 700 ml
  • ser twarogowy chudy 1 kg
  • jajka 4 sztuki
  • ksylitol 7 łyżek
  • wiórki kokosowe 6 łyżek
  • skrobia ziemniaczana  6 łyżek
  • olej kokosowy  3 łyżki
  • aromat z wanilii  odrobina 

Wartość energetyczna jednej porcji: 264 kcal

Sposób przygotowania:

Ser twarogowy zmielić. Do żółtek dodać ksylitol oraz wiórki kokosowe. Olej kokosowy miksować i dodać mąkę ziemniaczaną, następnie ugotowany ryż na mleku roślinnym i zmielony ser twarogowy. Na sam koniec należy dodać ubite na pianę białka i całość delikatnie wymieszać, do połączenia się piany z ciastem. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! 


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi