Spaghetti z awokado i pomidorkami

Spaghetti z awokado i pomidorkami

Spaghetti bez mięsa, zdrowo i smacznie

Polecamy danie, które w swoim składzie nie zawiera mięsa, a smakuje wybornie. Spaghetti z  awokado, pełnoziarnistym  makaronem dostarczy nam niezbędnych witamin i energii. 

Składniki na jedną porcję spaghetti:

  • Spaghetti pełnoziarniste  38 g 
  • Czosnek 1 ząbek 5 g 
  • Pomidorki koktajlowe 4 sztuki 80 g
  • Awokado 0,5 sztuki 70 g 
  • Cebula czerwona 0,5 sztuki 60 g 
  • Sok z limonki 2 łyżki 20 g 
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka 10 g 

Wartość energetyczna jednej porcji: 376 kcal

Na wstępie makaron, woda,  i gotujemy. Operacja znana nam nie od dziś a z racji, iż czas przygotowania pozostałych elementów dania jest dość krótki... niech się gotuje i będzie al dente. Cebulę proponujemy pokroić w naprawdę drobną kostkę. Jej duże kawałki mogą zakłócić kompozycję smaku potrawy.  Obrane awokado rozgniatamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem.

W naczyniu kuchennym obojętnego pochodzenia i kształtu umieszczamy w kolejności awokado, czosnek, cebulę, sok z cytrusa, oliwę. Całość przyprawiamy solą, bazylią i pieprzem dobrze mieszając.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi