Szarlotka owsiana

Szarlotka owsiana

Jabłka na owsianym spodzie z bezą

Nasza propozycja ciasta daje nie tylko słodki smak, ale będzie idealnie pasować do popołudniowej kawki czy na przyjęcie gości. Nasza szarlotka posiada wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Płatki owsiane dają spektakularne efekty w przypadku zmniejszenia cholesterolu we krwi. W zasadzie nasza szarlotka nie ma tłuszczu. Nie jest dodawany do niej żaden tłuszcz w postaci, masła, margaryny czy oleju. Dzięki temu cały deser będzie jeszcze bardziej lekkostrawny i przyjazny dla naszych żołądków. Cóż chyba przekonaliśmy Was tą propozycją, że ciasta to nie tylko tłuszcz, cukier i zbędne kalorie? W Przyjaznym Dietetyku jest o wiele więcej takich pyszności w lekkich i dietetycznych wydaniu!

Składniki na 10 porcji szarlotki:

  • ksylitol 1 łyżka
  • płatki owsiane 1 szklanka
  • mleko roślinne 1,5 szklanki
  • jabłka  6 sztuk
  • białko jaja kurzego  2 sztuki
  • ksylitol 1 szklanka

Wartość energetyczna jednej porcji: 160 kcal 

Sposób przygotowania:

Płatki ugotować na mleku z łyżką ksylitolu. Jabłka dusić z 3/4 szklanki ksylitolu w garnku do miękkości. Białka ubić z odrobiną soli i resztą ksylitolu na sztywną pianę.  Na spód okrągłej formy ułożyć najpierw ugotowane  schłodzone płatki owsiane, następnie jabłka i ubite białka. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi