top

Tortilla razowa z warzywnym twarogiem

tortilla warzywna

Kolorowa warzywna tortilla

Ser twarogowy nie zawsze musi gościć na zwykłej kanapce. Można zawinąć go również w placek tortilli. Dzięki temu uzyskamy oryginalny posiłek, który również chętnie może zostać zjedzony. Prezentacja posiłku jest również ważna. Nasza tortilla smakuje wybornie, ale także cieszy oko swoim kolorowym wyglądem i tym samym pobudza nasz apetyt.

Składniki na jedną porcję:

  • Placek razowej tortilli – 1 sztuka
  • Ser twarogowy - 1/3 kostki
  • Jogurt grecki - 1 łyżka
  • Szczypiorek
  • Rzodkiewka – kilka sztuk
  • Papryka – 0,5 sztuki
  • Kiełki jarmużu

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 330 kcal

Sposób przygotowania:

Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie podpiec na niej placek tortilli z jednej i drugiej strony po około 0,5 minuty. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg zblendować razem z jogurtem naturalnym i wymieszać z warzywami. Przygotowanym twarożkiem posmarować placek tortilli, położyć kiełki i zawinąć.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi