Tortilla razowa z warzywnym twarogiem

tortilla warzywna

Kolorowa warzywna tortilla

Ser twarogowy nie zawsze musi gościć na zwykłej kanapce. Można zawinąć go również w placek tortilli. Dzięki temu uzyskamy oryginalny posiłek, który również chętnie może zostać zjedzony. Prezentacja posiłku jest również ważna. Nasza tortilla smakuje wybornie, ale także cieszy oko swoim kolorowym wyglądem i tym samym pobudza nasz apetyt.

Składniki na jedną porcję:

  • Placek razowej tortilli – 1 sztuka
  • Ser twarogowy - 1/3 kostki
  • Jogurt grecki - 1 łyżka
  • Szczypiorek
  • Rzodkiewka – kilka sztuk
  • Papryka – 0,5 sztuki
  • Kiełki jarmużu

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 330 kcal

Sposób przygotowania:

Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie podpiec na niej placek tortilli z jednej i drugiej strony po około 0,5 minuty. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg zblendować razem z jogurtem naturalnym i wymieszać z warzywami. Przygotowanym twarożkiem posmarować placek tortilli, położyć kiełki i zawinąć.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje