Tortilla z warzywami, kurczakiem i sosem koperkowym jest propozycją dla osób lubiących urozmaicenie w kuchni. Tortilla razowa bez tłustego sosu jest zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza niż ta, którą jemy w barach typu fast food.
Składniki na jedną porcję tortilli:
- Sałata 2 liście - 10 g
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 2 łyżki
- Pomidor 1 mała szt. - 60 g
- Oliwa z oliwek 0,5 łyżeczki - 2 g
- Koperek produkt świeży 2 łyżki - 20 g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 1 porcja - 100 g
- Tortilla razowa 1 sztuka - 60 g
Wartość energetyczna jednej porcji:377 kcal
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od mięsa. Kurczak pokrojony w drobną kostkę, przyprawiony zgodnie wędruje na patelnię gdzie smaży się na oliwie. Smażymy go do momentu gdy mięso zaczyna się zarumieniać. W międzyczasie siekamy koper i mieszamy go z jogurtem . Warzywa myjemy, pomidory warto sparzyć i obrać ze skóry. Kroimy je w plastry lub połówki.
Tortillę można podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczów choć nie jest to konieczne - według preferencji. Placek smarujemy sosem koperkowym, na nim układamy sałatę i pomidora. Ciepłe mięso kurczaka prosto z patelni układamy na warzywach. Całość zawijamy i tym sposobem kończymy . Aby zapobiec rozwijaniu się tortill smarujemy jej brzegi wodą lub sosem.
Smacznego!