Tortilla z warzywami, kurczakiem i sosem koperkowym

Tortilla z warzywami, kurczakiem i sosem koperkowym

Zdrowsza wersja tradycyjnej tortilli

Tortilla z warzywami, kurczakiem i sosem koperkowym jest propozycją dla osób lubiących urozmaicenie w kuchni. Tortilla razowa bez tłustego sosu  jest zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza  niż ta, którą jemy w barach typu fast food.

Składniki na jedną porcję tortilli:

  • Sałata 2 liście - 10 g 
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 2 łyżki 
  • Pomidor 1 mała szt. - 60 g
  • Oliwa z oliwek 0,5 łyżeczki - 2 g
  • Koperek produkt  świeży 2 łyżki - 20 g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 1 porcja - 100 g
  • Tortilla razowa 1 sztuka - 60 g 

Wartość energetyczna jednej porcji:377 kcal

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od mięsa. Kurczak pokrojony w drobną kostkę, przyprawiony zgodnie wędruje na patelnię gdzie smaży się na oliwie. Smażymy  go do momentu gdy mięso zaczyna się zarumieniać. W międzyczasie  siekamy  koper i  mieszamy  go z jogurtem . Warzywa myjemy, pomidory warto sparzyć i obrać ze skóry. Kroimy je w plastry lub połówki. 

Tortillę można podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczów choć nie jest to konieczne - według preferencji. Placek smarujemy sosem koperkowym, na nim układamy sałatę i pomidora. Ciepłe mięso kurczaka prosto z patelni układamy na warzywach. Całość zawijamy i tym sposobem kończymy .  Aby zapobiec rozwijaniu się tortill smarujemy jej brzegi wodą lub sosem.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi