Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Trufle z ciecierzycy

Trufle z ciecierzycy



Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Bogatobiałkowe trufle na odżywczą przekąskę

Bardzo szybkie trufle. Kilka składników, blender i gotowe. Dzięki cieciorce przekąska jest sycąca, bogatobiałkowa i bezglutenowa. Słodki smak nadają świeże daktyle i ksylitol. Analizując wartość odżywczą trufli należy stwierdzić, że mają sporo białka, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i żelaza. Z pewnością możesz podać je dziecku czy też przygotować na przyjęcie. Każdą słodką przekąskę da się przygotować, tak aby nie była jedynie źródłem, tłuszczu cukru i barwników. Do przepisu możesz wykorzystać zarówno ciecierzycę z puszki, jak i ugotować ją samemu. Pamiętaj jednak, aby moczyć ją przez noc i dopiero potem ją gotować. Wody z ciecierzycy wcale nie musisz wylewać. Spełni ona funkcję białek w innym przepisie. Wystarczy ją dokładnie ubić.

Składniki na 10 porcji trufli: 

  • ciecierzyca z puszki 200 g
  • masło klarowane  2 łyżki
  • daktyle 10 sztuk
  • masło orzechowe  2 łyżki
  • mleko roślinne 100 ml
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • ksylitol 1 łyżka
  • wiórki kokosowe  do obtoczenia 

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 96 kcal 

Sposób przygotowania: 

Ciecierzycę wsypać na sito i przepłukać wodą. Wrzucić do blendera.  Masło klarowane i orzechowe roztopić i dodać wszystkie składniki do ciecierzycy. Całość dokładnie zblendować. Z masy uformować średniej wielkości kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:

Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek