Według ostatnich badań w Polsce jest już milion wegetarian i wegan, a dwa razy więcej osób deklaruje chęć przejścia na wegetarianizm.
Zupę można przyrządzać całym rokiem, natomiast latem mamy dostęp do świeżych warzyw i zapewne będzie smakować jeszcze lepiej. Ketchup możemy zastąpić świeżymi pomidorami, które wrzucamy w ostatniej fazie gotowania. Przepyszny sos na bazie bazylii podajemy na samym końcu, polewając na wierzch zupy. Zupę możemy modyfikować, zamieniając np ryż na makaron ,czy doprawiając do smaku na swój sposób .
Składniki na jedną porcję :
- fasola biała gotowana porcja 100g
- ryż paraboiled porcja 40 g
- ziemniaki porcja 60 g
- marchew mała sztuka
- cukinia 1/2 sztuki 300 g
- oliwa z oliwek 1 łyżka 10 g
- przecier pomidorowy 6 łyżek
- czosnek 1 ząbek
- bazylia śwież garsć
- orzechy pini łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 547 kcal
Sposób przygotowania :
Fasolę namoczyć wieczorem i na drugi dzień ugotować.Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, ryż, sól i 1/2 czosnku zalać wodą i od momentu wrzenia gotować około 15 minut, następnie dodać cukinię, przecier - chwilę pogotować ok. 5 - 7 minut, dodać fasolę i wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Posiekać orzeszki, dodać obrany czosnek, bazylię i sól, wlać oliwę- zmiksować razem.
Smacznego!