Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Cukrzyca choroba

Cukrzyca - jak ją rozpoznać?



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Charakterystyka cukrzycy typu 1 i 2

Objawy cukrzycy

Cukrzyca jest niezwykle niszczycielską i podstępną chorobą, która potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Im szybciej ją zdiagnozujesz, tym skuteczniej będzie można ją leczyć, a skutki uboczne nie będą aż tak dotkliwe. Wśród objawów cukrzycy są zarówno poważne symptomy, jak i takie, które mogą umknąć Twojej uwadze.

Czy cukrzyca zawsze daje objawy?

Mylne jest przekonanie, że cukrzycy zawsze cierpią na jakieś przypadłości, co zwraca ich uwagę i skłania do wykonania stosowanych badań. Bardzo często jest tak, że cukrzyca przebiega bezobjawowo i wbrew pozorom nie jest to dobry scenariusz, bo jeżeli dana osoba nie ma żadnych objawów, to może przez długi czas żyć z poważną cukrzycą i w ogóle o tym nie wiedzieć.

Często to właśnie jakieś objawy chorobowe skłaniają nas do wizyty u lekarza, a ten kierując się informacjami uzyskanymi od pacjenta, wysyła go na specjalistyczne badania. Przy braku objawów naprawdę niewielki procent ludzi poddaje się badaniom profilaktycznie.

W przypadku bezobjawowej cukrzycy jedynym sposobem stwierdzenia choroby jest badanie poziomu glukozy we krwi. Jeżeli wynik jest nieprawidłowy, cukrzyca występuje nawet wtedy, gdy nie wiąże się z typowymi dla niej symptomami. Sama cukrzyca to nie problemy z samopoczuciem, ale właśnie gospodarka cukrowa w organizmie. To tak jak z nowotworem – początkowo nie daje żadnych objawów, ale rozwija się i za jakiś czas zacznie niszczyć organizm.

Badanie poziomu cukru we krwi powinny wykonać (nawet przy braku objawów) osoby, które są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę, czyli osoby borykające się z nadwagą i otyłością, prowadzące niezdrową dietę (szczególnie z dużą ilością węglowodanów), po udarze lub zawale serca oraz pochodzące z rodzin, w których występuje cukrzyca.

Objawy cukrzycy – co powinno zwrócić Twoją uwagę?

• Senność – osoby chore na cukrzycę czują się przez cały czas niewyspane. Nawet po przespaniu twardo całej nocy, wstają bardzo śpiące i potrafią zasnąć w najmniej oczekiwanym momencie, a nawet w pozycji, w jakiej nigdy nie zdarzyło im się spać. Jeżeli konkretna osoba przez całe życie potrzebowała naprawdę bardzo komfortowych warunków do spania, a nagle jest w stanie zasnąć na siedząco, przed telewizorem lub na głośnej imprezie mimo przespania poprzedniej nocy, to powinno to zwrócić uwagę.

• Osłabienie i zmęczenie – chorzy na cukrzycę bardzo szybko się męczą. Mają wrażenie braku energii, trudno przychodzi im zaangażowanie się w jakieś zadania, nie odczuwają motywacji i mają wrażenie całkowitego opadnięcia z sił, mimo że tryb życia nie wskazuje na to, że powinny być jakoś szczególnie zmęczone.

• Uczucie pragnienia – cukrzyca bardzo często objawia się uczuciem wzmożonego pragnienia. Chory ma ciągłe wrażenie suchości w gardle i przez cały coś pije. Z tego wynika natomiast kolejny objaw.

• Poliuria – wielomocz, czyli konieczność bardzo częstego oddawania moczu jest związana z dużą ilością płynów, jakie przyjmuje cukrzyk. Odwiedzanie toalety częściej niż zwykle czasami nie jest niczym niepokojącym, ale gdy taki stan się przedłuża, warto wykonać badania.

• Zwiększony bądź zmniejszony apetyt – chorzy na cukrzycę mogą odczuwać ciągły głód lub wręcz przeciwnie, zacząć jeść mniej i nie czuć głodu. Jest to związane z zaburzonym poziomem cukru we krwi.

• Zbytnie chudnięcie – w przypadku braku apetytu często dochodzi do nadmiernego chudnięcia, chociaż czasami chory może chudnąć nawet wtedy, gdy je normalnie.

• Czyraki – czyraczność może być wynikiem cukrzycy i w sytuacji, gdy czyraki nawracają, lekarz powinien wydać skierowanie na badanie krwi pod kątem poziomu glukozy. Oczywiście występowanie czyraków może mieć też inne podłoże (środowisko sprzyjające zakażeniom, palenie papierosów itd.), ale badania wykazały niewątpliwy związek cukrzycy z częstotliwością występowania czyraczności, więc nigdy nie wolno tego symptomu bagatelizować.

• Stany zapalne skóry oraz błon śluzowych – nawracające stany zapalne skóry i śluzówki, różnego rodzaju nadkażenia i problemy wynikające z osłabienia bariery ochronnej skóry także mogą być spowodowane przez cukrzycę.

• Zaburzenia widzenia – mogą się pojawić nawet wtedy, gdy narząd wzroku do tej pory nie wykazywał żadnych zmian chorobowych.

• Wolniejsze gojenie się ran – szybkość gojenia się ran jest sprawą bardzo indywidualną i zależy w dużym stopniu od ogólnego stanu organizmu (ilości przyjmowanych witamin, np. witaminy C oraz składników mineralnych czy białka), ale gdy do tej pory rany goiły się szybko, a teraz czas gojenia jest zauważalnie dłuższy, to powinno to zwrócić Twoją uwagę.

• Mrowienie w kończynach i drętwienie kończyn – takim objawom najczęściej przypisuje się pochodzenie neurologiczne, ale mogą towarzyszyć również cukrzycy.

• Odczuwanie zapachu acetonu – bardzo charakterystycznym objawem cukrzycy jest odczuwanie zapachu acetonu w powietrzu, podczas gdy nie ma go w pobliżu.

Objawy cukrzycy typu I i II

Cukrzyca typu I zawsze daje bardziej charakterystyczne objawy, przez co łatwiej jest ją wykryć. Przy cukrzycy typu I glukoza wykrywana jest również w moczu chorego, co daje jednoznaczny obraz.

Każdy z wymienionych objawów z osobna może, ale wcale nie musi wskazywać na cukrzycę, jednakże występowanie jednocześnie dwóch lub więcej tych symptomów powinno być powodem do baczniejszego przyjrzenia się swojemu organizmowi. W przypadku cukrzycy typu II postawienie jednoznacznej diagnozy może być niemożliwe nawet u 50% chorych i dopóki nie wykona się badań, nie ma pewności, czy dana osoba choruje na cukrzycę.

Co zrobić, jeżeli masz takie objawy?

W przypadku zaobserwowania u siebie powyżej opisanych objawów konieczne jest wykonanie badania na poziom glukozy. Tylko to badanie jest w stanie dać jednoznaczną odpowiedź i potwierdzić lub wykluczyć chorobę. Najlepiej udać się do lekarza rodzinnego, który po krótkim wywiadzie wypisze skierowanie na badania laboratoryjne. Badania takie wykonuje się z krwi. Na badanie należy przyjść rano na czczo.

Jakie choroby mogą dawać objawy podobne do cukrzycy?

Objawy cukrzycy mogą być pomylone z objawami innych chorób, np.:

• stwardnieniem rozsianym,
• udarem,
• jaskrą
• glukagonomą,
• chorobą Gravesa-Basedowa.

Czym może skutkować bagatelizowanie dokuczliwych objawów?

Brak reakcji na objawy opisane w tym artykule może spowodować pogorszenie stanu zdrowia. Jeżeli za objawy odpowiedzialna jest cukrzyca, konsekwencjami braku prawidłowego leczenia mogą być przypadłości takie jak:

• stopa cukrzycowa – zaburzone ukrwienie stóp, którego konsekwencją są infekcje i wrzody, a nawet martwica tkanek, która kończy się amputacją palców albo całej stopy;
• nefropatia cukrzycowa – uszkodzenie nerek, które doprowadza do ich niewydolności;
• neuropatia cukrzycowa – uszkodzenie układu nerwowego powodujące zaburzenia czucia;
• choroba wieńcowa – niewystarczające ukrwienie serca, które może prowadzić do zawału mięśnia sercowego;
• retinopatia cukrzycowa – uszkodzenie oka, które można rozpoznać po zmętnieniu soczewki.

Nieprawidłowy poziom cukru może doprowadzić nawet do zapadnięcia w śpiączkę, dlatego też przy podejrzeniu cukrzycy należy jak najszybciej wykonać badania i w razie potrzeby wdrożyć odpowiednie leczenie.

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać