Korzystny wpływ probiotyków na nasz organizm
Każdemu z nas przydarzyła się choroba, w której jedynym lekarstwem okazywał się antybiotyk. Lekarz, przepisując go, zawsze zaleca stosowanie probiotyku, czyli preparatu zawierającego pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów. Każdy człowiek takie kultury bakterii ma w swoim przewodzie pokarmowym, niestety antybiotyk je niszczy.
Probiotyki trafiają do jelita i tam przylegają do jego ścianek, chroniąc przed szkodliwymi bakteriami. Zakwaszają również florę jelitową, przez co hamują namnażanie się tych szkodliwych bakterii. Nie są to jedyne właściwości probiotyków, oprócz tego:
- wspomagają wchłanianie się witamin, np. witaminy K;
- zmniejszają nietolerancję laktozy;
- zapobiegają wrzodom żołądka;
- obniżają poziom złego cholesterolu;
- zapobiegają biegunkom, wywołanymi nie tylko antybiotykami;
- zmniejszają podatność na alergie.
Należy pamiętać, że antybiotykoterapia to nie jedyna sytuacja, w której powinniśmy wprowadzić probiotyki. Zaburzenia flory bateryjnej mogą dotykać również palaczy, osoby narażone na stres, osoby spożywające często alkohol, ze złymi nawykami żywieniowymi, kobiety stosujące antykoncepcję.
Warto zadbać, by probiotyki były dostarczane do organizmu nie tylko poprzez sztuczne preparaty podczas choroby. Warto stale dostarczać je do organizmu poprzez zdrowe jedzenie.
Istnieją produkty zawierające naturalne probiotyki, choć jest ich niewiele, to są one łatwo dostępne. Są nimi przetwory mleczne typu:
- jogurty
- kefiry
- maślanki
Pamiętać jednak należy, że nie każdy jogurt czy kefir takie działanie będzie miał. Przy zakupie należy kierować się jedną zasadą, im krótszy skład, tym lepiej. Dobre produkty mleczne powinny zawierać informację, jakie szczepy bakterii zawierają. Unikajmy tych, które zawierają cukier, bo ich działanie probiotyczne będzie zerowe.
Świetnym probiotykiem naturalnym są kiszonki, zarówno kiszona kapusta, jak i kiszone ogórki. Oczywiście najlepsze będą te zrobione samemu.
Kapusta kiszona wzmacnia organizm, jest lepiej przyswajalna i zawiera więcej witamin niż świeża. Dodatkowo zawarta w niej witamina C świetnie zapobiega przeziębieniom.
Proces kiszenia ogórków zwiększa zawartość witamin, które poprawiają działanie układu nerwowego. Dodatkowo kiszone ogórki poprawiają trawienie i likwidują toksyny. Osoby chore na wrzody powinny włączyć je do swojej diety. Łagodzą dolegliwości i leczą stany zapalne.
Przygotowanie kiszonek nie jest trudne, a ich zdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Będą nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu. Będą wsparciem w utrzymaniu naszego zdrowia w doskonałej kondycji.