Proste składniki maksimum smaku i zdrowia
Popularne babeczki składają się z mąki pszennej. My proponujemy pełnoziarnistą mąkę orkiszową i żytnią. Gwarantuje to większą ilość błonnika i składników mineralnych . Słodycz zostaje nadana przez ksylitol, a daktyl w środku każdej babeczki to świetna niespodzianka. Samo wykonanie jest bardzo szybkie. Dlatego polecamy, aby przygotowywać takie wypieki dla dzieci do szkoły. Będzie to świetny dodatek do śniadania czy też lunchu w pracy. Dla każdego coś zdrowego. Dbajmy o jakość tego, co spożywamy.
Składniki na 10 porcji babeczek
- mąka żytnia 1 niecała szklanka
- mąka orkiszowa 1 niecała szklanka
- płatki owsiane 7 łyżek
- mleko sojowe 1 szklanka
- jaja 2 sztuki
- ksylitol 2 łyżki
- olej kokosowy lub masło ghee 80 g
- zmielone wiórki kokosowe 2 łyżki
- daktyle 4 sztuki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon szczypta
Wartość energetyczna jednej porcji: około 260 kcal
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Daktyle pokroić w małe plasterki W naczyniu wymieszać zmielone płatki owsiane razemz mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać całe jaja, mleko sojowe, wiórki kokosowe i ksylitol. Olej kokosowy lub masło ghee rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do całej masy. Doprawić cynamonem. Całość zmiksować na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do papierowych foremek włożyć po poł daktyla i zalać je ciastem do foremki. Piec w piekarniku przez 20 minut.
Smacznego!