Witaminy w pomidorach - czemu są takie wartościowe?
Pomidory są bardzo popularnym warzywem. Często po nie sięgamy, ale czy wiemy, jakie są cenne?
Pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, a także likopenu. Warto wspomnieć o kilku z nich:
Witamina C która ma wiele zadań w organizmie, m.in. uczestniczy w procesach metabolicznych, wspomaga układ odpornościowy, jest potrzebna do wchłaniania wapnia i przenoszenia żelaza we krwi, przyśpiesza gojenie ran. Duża sztuka pomidora pokrywa zapotrzebowanie w ok. 50%.
Witaminy z grupy B działające korzystnie na metabolizm cukru w krwi. Wpływają także na odpowiedni poziom cholesterolu.
Witamina K pełniąca ważną funkcję, jaką jest udział w wytwarzaniu czynników regulujących krzepnięcie krwi.
Witamina E jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed wpływem wolnych rodników tlenowych. Dba o naszą skórę oraz wspomagająca funkcjonowanie wzroku.
Potas umożliwia generowanie impulsów nerwowych w komórkach organizmu, wspomaga także utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi.
Likopen jest silnym antyoksydantem. To jemu pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Ma działanie antynowotworowe, a także wspomagające układ krwionośny. Regularne spożywanie produktów bogatych w likopen może chronić organizm przed miażdżycą i zawałem. Pomidory są jego bogatym źródłem. Im ciemniejszy kolor warzywa, tym więcej cennej substancji. Najwięcej likopenu znajdziemy jednak w przetworach pomidorowych ? koncentraty, pasty, domowe przeciery. W tych formach jest też lepiej wchłaniany przez organizm. Warto z nich korzystać, szczególnie w okresie jesienno - zimowym.